Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 7 nov 2017

Zo help je je kind weer te spelen met niets (in plaats van bergen speelgoed en gadgets)

Kinderen worden geboren met een natuurlijke nieuwsgierigheid naar ontdekken. Wat er ook voor ze komt. Van een prop papier tot een pissebed dat in het bos gevolgd wordt. Door de digitale revolutie en enorme consumptiemaatschappij zijn onze kinderen van nu het spelen met niets verloren. De oplossing is simpel.

Mindfulness is een uitdaging voor volwassenen, maar voor kinderen komt dit in principe natuurlijk. Toch hoor je steeds meer kinderen zeggen dat ze zich vervelen en niet weten wat ze moeten doen. De tablet en televisie en berg aan fonkelnieuw speelgoed heeft ervoor gezorgd dat kinderen niet meer weten hoe ze zich kunnen vermaken met weinig.

Spelen met niets

Uit mijn eigen jeugd herinner ik me nog dat ik een heitje voor karweitje ging doen in de buurt als ik me verveelde. En ja, we hadden speelgoed, maar ik kon ook uren buiten zijn in de tuin en spelen met onze honden. Hoog tijd om onze eigen kinderen te stimuleren en leren om te spelen met niets en daar de grootste lol aan te beleven. Je merkt het vast al als je in het weekend een herfstwandeling maakt. Van beukennootjes verzamelen en opeten tot bladerengevechten. Veel hebben ze niet nodig om te genieten van het ongestructureerd spelen met niets.

Laat je kind zelf spelen

Nu je misschien denkt: ‘ja, ik ga mijn kind helpen met spelen en meedoen,’ dat is eigenlijk niet helemaal de bedoeling. Je moet het zeker niet laten voor het contact en de aandacht, maar bij het stimuleren van spelen met niets is het van belang dat je kind ook zelf ontdekt, zich verveeld, mogelijk foutjes maakt of klem komt te zitten bij het maken van iets. Juist dat aanrommelen, ontdekken en zelfstandig spelen is het meest waardevol.

Naar buiten

Als je je kind de natuur wil laten ontdekken, heeft het ook die omgeving nodig. Ben je niet gezegend met een tuin of staat er weinig in, dan zul je toch je kaplaarzen moeten aantrekken voor een wandeling. Sinds wij weer een hond hebben gaan we regelmatig naar de hei om de hoek. Ik neem de jongens dan mee. Vaak balen ze in het begin omdat ze niet weten wat ze daar moeten doen, om vervolgens in bomen te gaan klimmen. En van takken een totempaal te bouwen. Verder moet je het geen enkele probleem vinden om je kind volledig modderig te zien worden. Alles kan in de was!

Creëer niets

Neem nadat je buiten bent geweest de natuur mee terug. Dit kunnen bladeren en nootjes en kastanjes zijn in het herfstseizoen, maar ook verrassende vondsten van jullie strooptocht. Geef ze een plek waar ze hun spulletjes kunnen uitstallen en zoek samen met ze op wat het is en waar het vandaan komt.

Wc-rollen, kussens en karton

Het mooiste vind ik om te zien als de kinderen een fort bouwen van alles wat ze in huis tegenkomen. Alle dekens worden naar beneden gesleept en de kussens zijn de muren van hun fort. Vervolgens slepen ze hun liefst knuffels hun domein in en pakken de lievelingsspeeltjes. Voor je het weet zijn ze uren in de weer. Vind het vooral niet erg dat je huis tijdelijk ontploft is, dat hoort er bij. Wil je de creativiteit stimuleren? Denk aan wc-rollen, dozen van karton, papier en een hoop stiften. Die keer dat mijn jongens met een lading karton een eigen Max Verstappen racebaan maakten en uren met hun autootjes gingen spelen zal ik echt nooit vergeten.

Reageer op artikel:
Zo help je je kind weer te spelen met niets (in plaats van bergen speelgoed en gadgets)
Sluiten