Sterre Touw
Sterre Touw Kids 28 nov 2017

Je kind veilig online: hoe zorg je voor safe internetten, YouTube kijken en meer

Kinderen hebben op steeds vroegere leeftijd een eigen mobiele telefoon en zijn het liefst de hele dag vastgekluisterd aan de iPad of tablet. Whatsappen, instagrammen, snapchatten, YouTube; ze doen het allemaal en zijn er maar al te behendig in. Internet is leuk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Daarom is het voor jou handig om goed te weten hoe je je kind veilig online krijgt.

Tijdslimiet online

Kinderen zitten zoals we weten graag uren lang naar hun schermpje te staren. Soms lijkt het alsof ze door het internet-monster worden opgeslokt. Het is belangrijk dat je in de gaten houdt hoe lang je kind achter zijn tablet of computer zit. Niet alleen zorgt dat ervoor dat ze loskomen uit de digitale wereld, maar ook dat ze fit blijven. Door te lang in een bepaalde houding te zitten kunnen klachten als een stijve nek of een muisarm ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat obesitas op de loer licht. Ook kan internet zo verslavend zijn dat je kind zijn buitenspelende vriendjes aandacht vergeet te geven. Stel dus een tijdslimiet in, zodat je kind bijvoorbeeld maximaal een uurtje per dag op internet zit.  Vind je kind het lastig om zich aan het limiet te houden? Screen Time voor Android en Parent Kit voor iOS zijn apps die een tijdslot instellen en blokkeert zichzelf als de tijd verstreken is.

LEES OOK: Kinderen en social media: is jouw kind klaar voor Instagram en andere sm?

Nep en echt

Je kunt een enorme hoeveelheid aan informatie vinden op het internet. Lang niet al die informatie klopt of is moeilijk te beoordelen. Leer je kind dat ze niet blind kunnen vertrouwen op wat er op internet staat of alles aannemen wat er gezegd wordt. Ook is het handig om ze bewust te maken van het feit dat op internet niet iedereen is zoals hij zich voordoet.

Kind veilig online door kids modus

Gelukkig hebben de smartphone- en tabletmakers ook aan onze zorgen gedacht. Op veel toestellen heb je een ‘kids modus’ die je kunt instellen. Met deze applicaties kun je precies zijn hoe lang je kind op zijn smartphone of tablet zit en wat hij er precies op uitvoert. Kinderen zijn dan beperkt in wat ze wel en niet kunnen doen op het apparaat. Je kunt voor internet ook kinderbrowsers zoals Kibro en Mybee gebruiken in plaats van het normale Google. Zo weet je zeker dat kinderen niet op sites komen die niet voor hen bedoeld zijn.

LEES OOK: Over beeldschermen en het slaapgedrag van kinderen.

Youtube onveilig?

Kinderen kijken steeds vaker naar filmpjes of vloggers op Youtube. Het videoplatform is alleen lang niet zo veilig als we zouden willen. Toch kun je nu in slechtst twee simpele stappen ook al zorgen dat je kinderen veiliger video’s kunnen bekijken op de website. Dit doe je door de veilige modus in te stellen. Hierdoor filtert Youtube zelf de video’s die niet geschikt zijn voor kinderen. Dit kun je instellen door de volgende stappen te volgen.

Stap 1: Scroll helemaal naar beneden en klik het pijltje achter ”safety: off” aan. In het Nederlands is dat ”veiligheid: uitgeschakeld”.

Stap 2: Nu zie je daaronder nieuwe keuzemogelijkheden. Klik nu op ”on” en druk dan op ”save”.

Er zijn ook altijd nog alternatieven voor kinderen om kinderfilmpjes op te kijken zoals Kindertube.nl en Koekkoek TV.

Praat erover

Praat met je kind over het gebruik van internet. Vertel ze de gevaren en laat je kinderen vertellen over wat ze precies doen op internet. Je hoeft er niet met je neus bovenop te zitten, maar maak het wel bespreekbaar. Je kind voelt zich dan veilig om over de minder leuke kanten van het internet te praten, zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen. Uiteindelijk wil jij je kind veilig online krijgen, zonder dat ze dingen stiekem gaan doen.

LEES OOK: Waarom likes en tags op Instagram heel belangrijk zijn voor je tiener

Veiliginternetten.nl

Reageer op artikel:
Je kind veilig online: hoe zorg je voor safe internetten, YouTube kijken en meer
Sluiten