Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 11 jun 2019

Is je kind allergisch voor bepaalde voeding? Deze 8 punten herken je dan sowieso!

In Nederland komt voedselallergie in de eerste levensjaren bij zo’n 5 tot 7% van de kinderen voor. Als jouw kind een voedselallergie heeft, gaat het er net iets anders aan toe dan bij kinderen zonder allergie.

Deze 8 punten herken je waarschijnlijk wel:

1. Het kost iets meer tijd

Lange gesprekken met alle verzorgers, een strak ‘maaltijdplan’, controleren of de juiste mensen weten hoe de epi-pen moet worden gebruikt.. En zelfs als je van dat alles verzekerd bent, maak je je nog de hele dag zorgen of je kind niet het verkeerde voedsel naar binnen zal krijgen.

2. Je blijft controleren

Totdat je kind oud genoeg is om te weten dat hij geen verkeerd voedsel kan eten, moet je bij elke playdate of feestje controleren of je kind niks geks gaat eten. Het kan zijn dat andere ouders denken dat je te voorzichtig bent, en daardoor voel jij je weer best ongemakkelijk. Maar alles voor het goede doel!

3. Je neemt ‘veilige’ snacks mee naar feestjes

In plaats van de moeder van de jarige te ondervragen wat er in elke snack zit, is het makkelijker om je eigen lunchbox met feestsnacks voor je kind mee te nemen. Want zelfs wanneer alle mensen op de hoogte zijn van de allergie van je kind, kan er altijd wel iets mis gaan én kun jij lang niet alles controleren.

LEES OOK: Deze brief van een lerares over ‘moeilijke’ kinderen raakt diep in de ziel

4. Naar een restaurant gaan is niet altijd leuk

Eten bestellen voelt als een ondervraging, grondig onderzoek, uitleg én onderhandeling in één. Je krijgt er een geërgerde blik voor terug en moet geduldig afwachten wat mogelijk is.

5. Iedereen is een allergiespecialist

Weliswaar goed bedoeld, maar het lijkt soms wel of anderen plots meer weten over de allergie van je kind dan jij (en de artsen) doen.

LEES OOK: Wat je nooit moet zeggen tegen ouders van een kind met voedselallergie

6. De epi-pen mag niet ontbreken in je tas

Waar de meeste vrouwen hun tas op de kop moeten halen om sleutels of een portemonnee te zoeken, zoek jij naar een van de vijf epi-pennen in je tas. Je controleert regelmatig vervaldatums en zorgt ervoor dat de pen niet op te koude of te warme plekken ligt.

7. Je vindt het niet leuk om je kind dingen te moeten verbieden

Het is niet leuk om voor de zoveelste keer te zeggen dat je kind die mooie verjaardagstaart niet mag eten, of dat hij de laatste hippe snack die elk kind eet, niet mag.

8. Het zit hem niet alleen in voeding

Naast het feit dat je kind niet alle dingen mag eten, kunnen simpele activiteiten zoals knutselen ook risicovol zijn. Zo is een pindaketting rijgen voor een kind met een ernstige pinda-allergie niet verstandig, daarnaast kunnen er ook gluten of viseiwitten in lijm zitten.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is je kind allergisch voor bepaalde voeding? Deze 8 punten herken je dan sowieso!
Sluiten