Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 16 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Vanaf wanneer is het oké je kind ergens mee te laten stoppen?

Als ouder wil je je kind natuurlijk doorzettingsvermogen bijbrengen. Maar wanneer weet je dat die hockeytraining, hiphop- of gitaarles hem gewoon écht niet gaat worden en je je kind de handdoek in de ring kan laten gooien? 

Driftbuien in de kleedkamer

Ze weigeren het veld op te lopen, klagen steen en been over de andere kinderen in de groep en hebben driftbuien in de kleedkamer. Het is zeker een leermoment, maar wat is dan precies de les? Dat hun gevoelens terecht zijn en je je kind steunt, of dat volharding een groot goed is? Experts laten hun licht schijnen op wanneer het oké is je kind te pushen om ergens mee door te gaan en wanneer het echt beter is om ergens mee te stoppen.

Kinderen moeten volhouden wanneer…

Ze altijd zenuwachtig zijn voor nieuwe dingen
Voor sommige kinderen gaan nieuwe dingen gepaard met een tsunami aan zenuwen en angst. Het maakt dan niet uit hoe graag ze het willen of dat het hun eigen idee was. De spanning die komt kijken bij een nieuwe sociale situatie of de vereisten voor een bepaalde activiteit kunnen dan heel overweldigend zijn. Als een nerveus kind er dan mee stopt, wordt dat de manier waarop ze alles in het leven aanpakken en leren ze nooit omgaan met spannende situaties. Geef zoveel mogelijk steun waar dat kan en nodig is. Iedere stressvolle situatie die een kind heeft overwonnen, geeft extra zelfvertrouwen en veerkracht voor de toekomst.

Ze zijn heel competitief
Niemand vindt verliezen leuk, maar voor sommige kinderen is verliezen reden genoeg om de handdoek meteen in de ring te gooien. Kinderen die ergens mee kappen zodra het leven niet loopt zoals ze willen, moeten juist aangemoedigd worden om door te gaan. Alleen wanneer je ze dwingt om vol te houden als de omstandigheden allesbehalve ideaal zijn, ontstaat er groei.

Ze lopen tegen een muur op
Vooral wanneer het aankomt op het bespelen van instrumenten, is op een gegeven moment de nieuwigheid er wel vanaf en wordt op een drumstel rammen saai. Bereid je van tevoren voor op het moment dat je kind niet meer verliefd is op z’n instrument door haalbare doelen te stellen en op vaste tijden te oefenen. Voor sport is het een goede vuistregel om af te spreken in ieder het geval het seizoen vol te houden en daarna te bespreken of jullie doorgaan of stoppen.

Het is oké om te stoppen wanneer…

Ze alles hebben gegeven
Als je kind je smeekt te mogen stoppen met iets waar het veel tijd en moeite in heeft gestoken, maar niet langer leuk vindt, laat het dan gaan. Ze hebben de beleving immers al ten volle ervaren en er is geen sprake meer van zenuwen. Het is nutteloos je kind naar karate sturen simpelweg omdat hij het al zeven jaar doet.

Ze voelen zich er altijd ellendig over
Af en toe geen zin hebben in dansles omdat je dochter weet dat haar beste vriendinnetje er niet is, is één ding. Iedere week de avond van tevoren dealen met drift- en huilbuien een ander. Als de spanningen niet meer opwegen tegen het plezier is het tijd ermee te nokken.

Het is niet de goede match
Sommige kinderen kunnen helemaal niks met een gitaar, maar komen tot bloei op het voetbalveld of met een schaaksteen in hun hand. Wanneer een activiteit niet bij je kind blijkt te passen, doet het zelfkennis op en kan het er gracieus mee stoppen. Volharding wordt door de maatschappij aangemoedigd, maar als een kind beseft dat een bepaald doel niet haalbaar is, doet het daar afstand van. In sommige gevallen ondermijnt volharding mentaal welzijn en goede gezondheid. Stel jezelf de volgende vraag: geeft de activiteit in kwestie je kind zelfvertrouwen of haalt het dat juist naar beneden? Als dat laatste het geval is, weet je wat je moet doen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure Wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme