Sherita Jager
Sherita Jager Kinderen 31 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo bereid je jouw kind voor op een baan die nog niet bestaat

De wereld lijkt steeds sneller te gaan. Veel traditionele beroepen verdwijnen en elke keer komen er nieuwe banen bij. Volgens onderzoekers bestaat meer dan 50% van de beroepen die er in 2030 zullen zijn, vandaag de dag nog niet eens. Als ouders is het onze taak om onze kinderen voor te bereiden op de toekomst. Maar hoe bereid je kinderen voor op banen die nog niet eens bestaan?

Leg de nadruk op werkhouding in plaats van intelligentie

Carrières zijn gericht op innovatie en een probleem kan niet alleen worden opgelost met kennis. Goed begrijpen hoe je een probleem aanpakt, en een juiste werkhouding ontwikkelen, zorgt ervoor dat jouw kind vol zelfvertrouwen de ingewikkeldste problemen aangaat. Traditioneel gezien zijn we geneigd om de nadruk te leggen op meetbare intelligentie in plaats van houdingen. ¨Wat goed kun jij al rekenen! Ken je de Europese hoofdsteden al?¨ Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen die continu geprijsd worden vanwege hun intelligentie, minder geneigd zijn zichzelf uit te dagen. Als je in plaats daarvan de focus legt op de werkhouding, bijvoorbeeld op hoe je kind een uitdagend probleem aanpakt, zal hij in de toekomst een zelfde probleem met vertrouwen benaderen.

Herken en versterk de vier C’s

De hoofdstad van Bulgarije is niet meer belangrijk. En wie kent het periodiek systeem nog uit z’n hoofd? Vroeger moest je de bibliotheek induiken voor feitelijke informatie. Vandaag de dag gebruiken we de virtuele assistent van onze smartphone, en hebben we binnen een paar tellen het antwoord op welke vraag dan ook. Het belang van feitelijke kennis raakt hierdoor meer op de achtergrond. Het is daarom belangrijk om de aandacht te richten op de 4 C’s: critical thinking, collaboration, communication en creativity. In het Nederlands vertaald als kritisch denken, samenwerken, communicatie en creativiteit. Deze 4 C’s worden vaak de soft-skills genoemd. Als ouder betekent het herkennen en versterken van de 4 C’s dat je goed kijkt naar het leerproces van jouw kind. Vooral bij teamwerk komt het belang van de 4 C’s naar voren. Het goed toepassen van deze vaardigheden zorgt er namelijk voor dat het eindproduct perfect is, of niet eens tot stand komt. Het goed toepassen van de 4 C’s zorgt ervoor dat elk probleem ontleedt en opgelost kan worden.

Geef je kind vanaf jonge leeftijd een stem

De bekende uitspraak ‘omdat ik het zeg’ is ouderwets en inmiddels een echte no-go. Het is belangrijk om je kind speelruimte te geven om zelf te ontdekken wat hij of zij interessant vindt. Een deel hiervan gaat helemaal vanzelf, zodra je je kind een stem geeft. Want om je kind op te voeden als een onafhankelijke en zelfstandige denker is het belangrijk dat je kind zich van jongs af aan gehoord voelt, en weet dat hij of zij zelf keuzes mag maken. Dit gevoel van bekwaamheid kun je versterken door middel van kleine oefeningen. Laat je kind zelf zijn of haar kleding kiezen, vraag je kind om advies bij grotere beslissingen zoals over de inrichting van je woonkamer, en vraag om hulp bij het boodschappen doen. Welke ontbijtgranen kopen we, en waarom? Het zijn mooie oefeningen om de keuzevrijheid toe te passen, de stem te laten horen, en te reflecteren over beweegredenen.

Denk na over het denkproces

Metacognitie – nadenken over je denken – helpt je kind zijn of haar stem en keuze verder te ontwikkelen en helpt reflecteren over de beweegredenen. Na het vinden van een oplossing van een lastige taak, bijvoorbeeld, kun je vragen stellen over hoe je kind bij het antwoord kwam, wat er goed ging in het denkproces, en waar ruimte was voor verbetering: “Heb ik goed samengewerkt? Wat was de reden dat ik het even niet meer zag zitten en dacht dat ik het niet kon?” Als een kind het proces dat tot een oplossing leidt herkent, begrijpt het kind de pijlers waarmee hij of zij de volgende keer een probleem kan oplossen.

Laat zien dat falen niet erg is

Falen is niet makkelijk, maar als je kind er iets van heeft geleerd, is het alsnog een succesvolle ervaring geweest. Je kind leert van de ervaring als het hem een stap vooruit brengt. Het is erg belangrijk omdat de arbeidsmarkt blijft veranderen en falen een groot onderdeel blijft, van experimenteren en ontwikkelingen. Het vieren van een mislukte stap dat jouw kind wel vooruit heeft geholpen, neemt de angst om te falen weg, en zal hem of haar zelfvertrouwen geven om het volgende project weer aan te pakken, hoe onzeker de uitkomst ervan ook is.

Als kinderen zich op z’n gemak voelen in een denkproces en niet bang zijn voor de uitkomst maar hier juist vertrouwen in hebben, kunnen ze eersteklas probleemoplossers en ruimdenkende volwassenen worden. En met deze vaardigheden en andere eigenschappen kun je jouw kind goed voorbereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Kinderen worden als wetenschappers geboren. Dit is waarom je jouw kleine wetenschapper tijdens het ontdekken moet stimuleren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme