Moet je een kinderbadje echt iedere dag schoonmaken?

Kinderen Lise Steegmans 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Kinderen vinden het hartstikke leuk om met water te spelen. En nu het mooi weer is, is een pierenbadje in de tuin een prima, verkoelend tijdverdrijf. Maar hoe kun je je kinderbadje het beste schoonmaken? En moet je iedere dag het water van een kinderbadje vervangen?

Wat witte haaien zijn in de Grote Ocean, zijn bacteriën in een pierenbadje. Een beetje overdreven, maar je snapt het punt.

Kinderbadje schoonmaken

Opblaasbare kinderbadjes zijn voor kleine kinderen het verkoelende hoogtepunt van een warme dag. Dit soort pierenbadjes, met vaak nog geen diameter van anderhalve meter, zijn praktisch (je kunt ze overal neerzetten), snel gevuld en net zo snel weer geleegd. Oh, en ze zijn veilig – al moet je er wel altijd bij blijven zitten.

Bacteriën, insecten en takjes

Toch vraagt zo’n klein badje van plezier ook om de nodige verzorging. Want zeker met de afgelopen twee jaar in het achterhoofd wil je geen kweekvijver van bacteriën creëren. Want we zeggen het niet graag, maar we zeggen het toch: een kinderbadje is de perfecte thuishaven voor micro-organismes. Zeker met warme temperaturen. Van E.coli tot Legionella, ze beleven net zoveel plezier aan water als je kind. En dan hebben we het nog niet eens gehad over bladeren, takjes en insecten.

Vervuild water kan diarree, koorts en buikkrampen veroorzaken. Dat is precies de reden dat grotere zwembaden zijn voorzien van chloordrijvers en dispensers, pompinstallaties en filters. Voor een klein kinderbadje is dat wat overdreven en bovendien kun je niet zomaar chloor in het water gooien. Omdat kinderbadjes komen in allerlei vormen en maten, van ananas tot paddenstoel, bestaan er geen richtlijnen voor de hoeveelheid chloor.

Hoe kun je dan wel je kinderbadje schoonmaken?

Wat je het best kunt doen, is het badje iedere dag laten leeglopen. Daarna kun je met een doekje en een klein beetje handzeep of afwasmiddel het zwembadje schoonvegen. Vinden bacteriën niet fijn. Vervolgens spoel je het afwasmiddel af en laat je het badje drogen, idealiter in de zon voor vier uur.

Maar iedere dag het water van het kinderbadje vervangen is wat veel, zeker wanneer er sprake is van een watertekort in Nederland. Daarom kun je er ook voor kiezen om het water om de twee dagen te verversen. Zorg dan wel voor een goed sluitend zeil wanneer het badje niet in gebruik is. En een pro tip: gebruik het water dat je weggooit voor de planten.

Hoe berg je het kinderbadje op?

Is de zomer voorbij, moet er ruimte gemaakt worden voor een tuinfeest of is je peuter klaar met het pierenbadje? Dan kun je het kinderbadje opbergen. Doorloop dan dezelfde stappen als bij het schoonmaken van het kinderbadje en laat het badje opnieuw helemaal drogen. Pas als het badje echt helemaal droog is, kun je het opbergen op een schone plek of ophangen aan een haak.

Waarom is met water spelen zo fascinerend voor kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme