Sherita Jager
Sherita Jager Kids 19 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk! Deze kinderboeken gaan met de tijd mee als het gaat om traditionele rolverdeling

Jongetjes zijn stoer, en meisjes zijn lief. We weten allemaal dat de traditionele rolpatronen hopeloos verouderd zijn, maar toch zien we ze nog vaak terug in kinderboeken. Deze Nederlandstalige kinderboeken laten zien dat het ook anders kan.

Van jongs af aan worden kinderen gebombardeerd met boodschappen die het heel duidelijk maken: jongens houden van piraten, ridders en voetballen. Meisjes zijn lieve prinsessen en houden van alles wat roze is. Onzin natuurlijk, maar veel kinderboeken promoten nog steeds deze genderstereotypen. Zonde! Deze boeken doen het anders.

Olivia en de sprookjesprinsessen

Olivia is een varkentje met een identiteitscrisis. Alle meisjes willen prinses worden, maar dat is niets voor dit stoere biggetje. Ze gaat op onderzoek om te ontdekken wat ze dan eigenlijk wel wil.

Bobbi in de lente

Beer Bobbi ontdekt de natuur. Samen met papa, want mama moet werken. Ze genieten van de lente, en doen samen de voorjaarsschoonmaak.

Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder

Dit poëzieprentenboek staat vol korte gedichten die gaan over ‘anders zijn’. De gedichten gaan bijvoorbeeld over 3 jongetjes die graag op ballet willen, of over Jan die liever een meisje is.

Het lammetje dat een varkentje is

Er ligt een lammetje in de modderpoel bij de varkens. Het lammetje wil in de modder rollen, en roept dat hij een varken is. De boer vertrouwt het niet en brengt hem naar de dokter. Dit is een perfect boek voor iedereen die zich anders voelt.

Lance & Lot zoeken zich rot

Lance en Lot zijn twee ridders die heel gelukkig zijn samen in hun kasteel. Maar toch missen ze iets. Na een grote zoektocht komen ze erachter dat ze graag een kindje willen om voor te zorgen. En dan op een dag klopt er ineens iemand aan.

Honden doen niet aan ballet

Hond Roef vindt hondendingen maar niets. Stiekem droomt hij ervan een ballerina te zijn. Maar honden doen niet aan ballet, zegt iedereen. Dan moet hij het maar stiekem doen.

Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes

Vergeet traditionele sprookjes voor het slapen gaan, met dit bedtijdboek. Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes zet met deze voorleesverhalen 100 bijzondere en inspirerende vrouwen in de spotlight.

Verhalen over jongens die anders durven zijn

In dit boek vind je verhalen van 100 bijzondere jongens en mannen. Door helemaal zichzelf te zijn hebben ze als kunstenaar, muzikant, techneut of wetenschapper de wereld een beetje mooier gemaakt.

Ken jij nog meer kinderboeken die de traditionele patronen doorbreken? Laat het ons weten in de comments.

Lees ook: Het boek dat in elke kinderboekenkast zou moeten staan, maar dat (bijna) niemand kent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Eindelijk! Deze kinderboeken gaan met de tijd mee als het gaat om traditionele rolverdeling
Sluiten