Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 3 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

Kinderboekenweek 2018: de leukste evenementen op een rijtje

Elk jaar in oktober vindt de Kinderboekenweek plaats. Dit jaar loopt de Kinderboekenweek van woensdag 3 oktober tot en met zondag 14 oktober 2018. Tijdens dit tien dagen durende evenementen vinden heel veel activiteiten plaats in het hele land.

Bibliotheken, scholen, boekhandels: iedereen doet mee. Dit jaar is het thema Vriendschap met het motto ‘Kom erbij!’. Dit zijn de leukste evenementen bij jou in de buurt:

Groningen

In Groningen zijn tijdens de Kinderboekenweek meer dan tachtig activiteiten georganiseerd! In de bibliotheken van Musselkanaal, Onstwedde, Stadskanaal en Veendam vindt een voorstelling plaats. De bibliotheken in Grootegast, Hoogezand, Leek, Marum en Zuidhorn vindt een Kinderboekenweekspektakel plaats: je kunt de hele dag spelletjes doen en verschillende knutselactiviteiten. Zo wordt in Hoogezand op 6 oktober workshops en theatervoorstelling Dobbe en de Draak georganiseerd.

Friesland

Tijdens de Kinderboekenweek is in Friesland ook veel te beleven. In Bibliotheek Drachten zijn activiteiten als een Raadselroute, de voorstelling Ezel en Beer en een heuse Vriendschapsavond te vinden. Voor de ouders is er ook iets te doen: woensdag 10 oktober zijn alle (aanstaande) ouders met kinderen van 0-4 jaar welkom in het Papa Mama Café in Bibliotheek Drachten. Ouders kunnen op deze manier met elkaar ervaringen en tips delen. Het Papa Mama Café wordt overigens 1 keer in de maand georganiseerd, maar rondom Kinderboekenweek schuift leesconsulente Marga Zitman aan om te vertellen hoe belangrijk voorlezen is en kun je samen met je kleine lezen uit het prentenboek van de Kinderboekenweek. Niet alleen in Drachten kun je activiteiten doen, ook in het dorp Terherne zijn op 14 oktober verschillende locaties activiteiten te vinden: voorlees- en theatervoorstelling en muziek.

Drenthe

In de gemeente Coevorden in Drenthe worden tijdens de Kinderboekenweek ook activiteiten georganiseerd. In alle bibliotheekvestigingen kunnen kinderen een ‘Boekenvriendjes memory’ spelen en een mooie kleurplaat ophalen. Op zaterdag vindt de afsluiting van de Kinderboekenweek op 13 oktober in Sleen plaats van 13:00-16:00. Zondag 14 oktober kun je de Kinderboekenweek feestelijk afsluiten in Coevorden van 11:00-14:00. Kids (van 6-12 jaar) kunnen onder andere gratis meedoen met activiteiten als een tekenworkshop, knutselen en andere spelletjes.

Waarom het voorlezen van kinderen van belang is, en zo word je er een baas in

Overijssel

Hengelo trapt op 5 oktober de Kinderboekenweek af met een Kinderboekenfeest! Er is een disco en een clown, je kunt een fotoshoot doen en glitter tattoo’s nemen. In Wierden komt op woensdag 10 oktober de Voorleeshond in de bieb, hoe leuk is dat?

Gelderland

Op 6 oktober kun je in de Bibliotheek De Mariënburg onder andere het SimpelSamenSpel spelen. Aan de hand van speelboek ‘Supertof!’ worden er activiteiten georganiseerd voor zowel kind (2-8 jaar) als ouder. In Bibliotheek Malden zijn 6 oktober tal van voorstellingen te zien, zo ook voorstelling ‘Oe-koek’: een muziek vogelsprookje door Theater Tweekant over vriendschap en anders zijn.

Flevoland

In Flevoland hoef je je tijdens de Kinderboekenweek ook niet te vervelen! Op 5 oktober is van 18:00-20:00 in FlevoMeer Bibliotheek in Zeewolde een spannende film naar een boek van Enid Blyton voor kinderen van 8 tot 12 jaar te zien. Op 12 oktober is er voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar een voorstelling te zien van de Grote Beer en Kleine Bever in FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde. Ook komt schoolgoochelaar John een voorstelling geven op 12 oktober in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder.

Utrecht

In Utrecht is op 6 oktober de voorstelling Het Muizenhuis te zien in Theater Idea Soest, maar ook een pyjama party in Bibliotheek Idea Bilthoven. Op 10 oktober kun je in Bibliotheek Idea Bunnik een vriendenboekje maken. Buiten de Idea bibliotheken zijn ook veel activiteiten te vinden rondom Kinderboekenweek. Zo is er een Kinderboekenfeest georganiseerd in theater Figi. Er komen onder andere beroemde kinderboekenschrijvers. Zo kun je een stuk schrijven voor de Koningskrant, een kunstwerk maken of je eigen piratenvlag ontwerpen!

Noord-holland

Gedurende de hele Kinderboekenweek is in de OBA in Osdorp een vriendschap speurtocht te doen. Met zijn tweetjes gaan kinderen 30 vragen en opdrachten verspreid in de OBA opspeuren. Zaterdag 6 oktober wordt van 10:00-10:45 in OBA Oosterdok de theatervoorstelling het Muizenhuis laten zien. In OBA De Hallen vind je die dag een komische voorstelling vol met humor voor iedereen. Voor kinderen in de leeftijd 3-14 jaar is op 6 oktober in OBA Oosterdok een workshop GIF maken te volgen. Zaterdag 13 oktober is er een voorleesprogramma in OBA Waterlandplein. Zo maakt Herma van Zutphen een bijzonder Kamishibai voorstelling van het boek ‘Het kartonnen kasteel’.

Zuid-holland

Zondag 7 oktober is er een grote Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Het is één groot festival met activiteiten rondom het centrale thema Vriendschap.
In Hoogvliet is op 10 oktober een familievoorstelling te zien ‘De verdwenen stem’ (4 jaar en ouder) te zien in Bibliotheek Charlois. Op die dag kun je ook in IJsselmonde leren tekenen zonder je handen te gebruiken. Omdat de NS hoofdsponsor is van de Kinderboekenweek, hebben ze als afsluiting op zondag 14 oktober een Kinderboekenruil georganiseerd. Op Den Haag centraal
kunnen kinderen hun boek ruilen voor een ander. Er zijn die dag ook kinderboekenschrijvers en conducteurs die voorlezen in een mini-voorleescoupé

Noord-Brabant

In de Kinderboekenweek wordt er in de bibliotheek in Deurne voorgelezen uit prentenboeken waar het thema ‘Vriendschap’ centraal staat. In Uden kunnen kinderen bij de bibliotheek doe-lezingen volgen: eerst een lezing, dan een workshop. Gemeente Veghel heeft ook iets leuks georganiseerd rondom de Kinderboekenweek. Tussen 5 en 15 oktober kunnen kinderen in de gemeente opzoek gaan naar ‘gouden’ exemplaren van Sjakie en de chocoladefabriek. Via Facebook en Twitter worden hints gegeven, wie een boek vindt, mag met zijn opa of oma naar de chocoladefabriek van Willie Wonka, op woensdag 19 oktober.

Limburg

In de Bibliocenter is er 10 oktober een lezing over het leggen van contacten en het maken van contacten met verre beschavingen. Aansluitend is er een workshop. Vrijdag 5 oktober komt Milja Praagman, de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018 ‘Kom Erbij’, naar Boekhandel Dominicanen om te vertellen en te laten zien hoe het prentenboek is ontstaan. In Heerlen wordt de Kinderboekenweek afgesloten met het BOEK!E WOEK!E Festival. Een gratis feest in het Glaspaleis. De hele middag hutten bouwen, je laten schmincken, muziek maken, knutselen, noem maar op!

Zeeland

In Middelburg is zondag 7 oktober het Kinderboekenfeest. Er wordt getekend en voorgelezen, er vindt een quiz plaats, je kunt een schrijfworkshop volgen, pannenkoeken eten in de Brasserie en nog veel meer. Woensdag 10 oktober kun je bij boekhandel De Koperen Tuin een yogaworkshop voer kinderen volgen over het thema ‘Vriendschap’. Je kunt de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk ontmoeten op vrijdag 12 oktober bij boekhandel De Drvkkery. Fan van de Gruffalo? Zaterdag 13 oktober komt hij naar boekhandel Het Paard van Troje en Bibliotheek Goes!

Wat is jouw favoriete kinderboek? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderboekenweek 2018: de leukste evenementen op een rijtje
Sluiten