Renée
Renée Kinderen 6 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Waarom kinderen aan de armen zwaaien gevaarlijk kan zijn

Je hebt het ongetwijfeld vaak gedaan: kinderen aan de armen zwaaien. Waarschijnlijk denk je dat er helemaal niets mis mee is. Gewoon spelen, toch? Maar niets blijkt minder waar als het aan vader Clint Edwards ligt.

Kinderen aan de armen zwaaien

Clint: ‘Ik heb mijn drie kinderen allemaal aan de armen gezwaaid. Ik zwaaide ze in het rond alsof ze grassproeiers zijn (…) en ik heb veel ouders hetzelfde zien doen.’ Maar nu is hij daarmee gestopt. Waarom? Omdat zijn jongste dochter Aspen op één dag, toen ze nog maar twee jaar oud was, met een betraand gezicht en een slap arm langs haar lichaam naar hem toekwam.

Het gevaar

Haar zus bleek haar aan de arm te hebben getrokken, waardoor ze met een ontwrichte elleboog en tranen in haar ogen naar haar vader ging. Dat zondagsarmpje is een aandoening dat – je raadt het waarschijnlijk al – bij kleuters voorkomt als ze aan de armen gezwaaid worden. ‘Ik zat naast de dokter toen hij drie keer probeerde om haar arm terug in de kom te krijgen. Ze huilde iedere keer, en elke keer moest hij pauze nemen en het weer proberen. Naar mijn dochter kijken die keer op keer het uitschreeuwde van de pijn maakte míj aan het huilen.’

Risico niet waard

Dit is het gevaar van kinderen aan de armen zwaaien. Helemaal omdat Aspen het één keer heeft meegemaakt raakt haar elleboog sneller ontwricht. ‘Het is moeilijk om nee te zeggen als je kind rondgezwaaid wil worden’, zegt Clint. ‘Maar ik moet zeggen, nadat ik mijn kind naar de eerste hulp bracht en haar zag huilen van de pijn toen de dokter haar gewrichten op hun plek probeerde te krijgen, kan ik vol vertrouwen zeggen dat het het risico niet waard is.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme