Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 28 dec 2016

Kinderen die Harry Potter lezen blijken toleranter te zijn naar anderen

Mijn broer lag er voor in de rij als de nieuwe uitkwam. Mij kon het niet zo bekoren. De boeken van Harry Potter. Nu blijkt dat het lezen van de avonturen van Harry, Hermelien en Ron kinderen toleranter kan maken.

Kinderen die zich kunnen identificeren met Harry en de zijnen hebben een meer open blik en zijn geneigd minder bevooroordeeld te zijn tegenover minderheidsgroepen. Wordt het toch eens tijd om de boeken te gaan aanschaffen voor mijn jongens. Maar hoe zit het eigenlijk met het onderzoek en klopt deze bewering wel?

Het onderzoek werd uitgevoerd onder drie groepen: basisschool kinderen, middelbare scholieren en studenten. 34 Italiaanse groep 5 scholieren vulden een vragenlijst in over immigranten. Ze werden vervolgens in twee groepen opgesplitst gedurende 6 weken.

De ene groep kwam bij elkaar om delen van het boek te bespreken dat dealde met thema’s als vooroordelen en hypocrisie. De andere groep (de controle groep) besprak neutrale delen van het boek. Na 6 weken bleek dat de eerste groep die dieper op de thematiek inging en zich meer met Harry Potter identificeerde ook een verbeterde houding naar immigranten toe aan had genomen.

Harry staat tussen alle karakters als dé persoon die iedereen als een gelijke beschouwt

Schrijfster J.K. Rowling snijdt niet geheel toevallig diverse rijke, bijzondere onderwerpen aan waarin het verschil tussen karakters wordt blootgelegd. Het gaat niet simpelweg om goed of kwaad. Om Harry of Voldemort. Alle personages (tovenaars, elven, heksen) behoren tot diverse clubs, groepjes en afscheidingen. En Harry staat tussen alle karakters als dé persoon die iedereen als een gelijke beschouwd. Hoe meer kinderen zich dus met Harry identificeren, des te eerder zij ook het gelijkheidskenmerk van Harry overnemen.

Ik vind het een mooi gegeven en heb meteen de Steen der Wijzen gekocht en stom toevallig lag vandaag bij de Albert Heijn de film voor vijf euro in de koopjesbak. De komende tijd gaan wij ons wentelen in de wondere wereld van Harry, Hermelien en de strijd tegen Voldemort. ‘Eindelijk’ zegt mijn broer en als ik naar hem kijk concludeer ik dat het niet alleen van toepassing is op kinderen maar ook op volwassenen. Want mijn lieve tolerante broer zag al heel wat jaren eerder dat de magie van Harry Potter zich niet alleen beperkt tot de boeken, maar veel verder rijkt dan ik ooit gedacht had.

Ik zal Geert Wilders een exemplaar toesturen, je weet maar nooit…

LEES OOK: Pottopoly is Monoply voor Harry Potter fans.

Reageer op artikel:
Kinderen die Harry Potter lezen blijken toleranter te zijn naar anderen
Sluiten