Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 17 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel moeten kinderen drinken op een dag? Wij zochten het uit!

Sommige kinderen zijn niet zulke grote eters, maar drinken juist weer meer. Andere kinderen drinken te weinig, wat weer gevolgen kan hebben voor de stoelgang. Des te belangrijker om hier een goede balans in te vinden, maar waar begin je? En wat is een ‘normale’ hoeveelheid voor een peuter? Wij zochten het voor je uit!

Hoeveel moet je kind drinken?

Vanaf de leeftijd van 1 jaar geldt een richtlijn van een liter per dag, om het vochtgehalte in het lichaam op peil te houden. Een liter drinken per dag staat gelijk aan zo’n 5 tot 6 bekertjes per dag. Water is niet het enige dat je kind moet drinken op een dag, je kind heeft namelijk ook zo’n 2 bekers melk nodig – tot zijn vierde verjaardag geldt dit. Voor kinderen met koemelkallergie kunnen sojadranken met vitamine B12 en calcium een goede optie zijn.

Daarnaast krijgt je kind niet alleen vocht binnen door te drinken, je vindt het ook in andere voedingsmiddelen als groente en fruit.

Over water gesproken.. Het echte verhaal achter ‘Twee emmertjes water halen’ is anders dan je had gedacht

Drinken voor kinderen

Water en lichte thee (zonder suiker) zijn de enige soorten drankjes die de tanden van je kind niet zullen beschadigen. Vanzelfsprekend is het dus aan te raden (vanuit het Voedingscentrum) om het bij deze drankjes te houden voor je kids. Wat als ze op den duur zat zijn van water, hoe kun je het dan aanpakken? Het kan helpen om een ijsblokje in het water te doen, dat zou zelfs met een ingevroren vruchtje kunnen. Een speciaal rietje doet natuurlijk ook al wonderen. 😉

Kinderen ouder dan 4 jaar

Tot 4 jaar is de richtlijn dus dat je kind zo’n 2 bekers melk nodig heeft, en voor de overige 3/4 bekers kun je kiezen uit water of lichte thee. Zodra je peuter een kleuter is en meer dan 20 kilo weegt, hoort hij evenveel te drinken als een volwassene: tussen 1,5 en 2 liter water per dag.

Kom jij wel aan de 1,5 tot 2 liter water per dag? Dit zijn tekenen waaruit blijkt dat je te weinig water drinkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoeveel moeten kinderen drinken op een dag? Wij zochten het uit!
Sluiten