Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 7 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Woon je in de stad? Dan zijn je kinderen waarschijnlijker eenzamer

Het stadse leven is geweldig: er is altijd wat te doen (of nou ja, bijna altijd), faciliteiten zitten dichtbij en je kunt gewoon naar de supermarkt gaan zonder dat je je halve klas van de middelbare school tegenkomt. Toch is het voor je kinderen misschien minder fijn, blijkt uit Engels onderzoek.

Onderzoekers van het Office for National Statistics (ONS) in het Verenigd Koninkrijk vroegen aan kinderen van verschillende leeftijden hoe vaak ze zich eenzaam voelden. BIjna 20 procent van de kinderen die in de stad leefden, kruiste ‘vaak’ aan, tegenover slechts 5 procent van kinderen in meer landelijke regio’s.

Eenzamer als kinderen minder buitenspelen

Dat kan onder andere komen doordat ouders in de stad vaak meer risico’s zien in het buiten laten spelen in de stad. Er is bijvoorbeeld vaak meer verkeer, en minder natuur. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat kinderen zich ook eenzamer voelden als ze gezondheidsproblemen hadden. Datzelfde gold voor kinderen van relatief arme ouders.

LEES OOK: ADHD-symptomen kinderen verminderen door buitenspelen, bevestigt nieuw onderzoek

Opvallend is dat de eenzaamheid weinig te maken lijkt te hebben met social media; uiteindelijk hechten ook kinderen toch ook belang aan echt contact, hoeveel contacten ze ook hebben in andere gebieden door bijvoorbeeld gamen. Sterker nog, kinderen werden vaak juist eenzamer als ze met social media begonnen.

Grote levensveranderingen

Dat komt niet alleen door cyberpesten, maar ook omdat ze vaak beginnen met social media rond de tijd dat ze naar de middelbare school gaan, en dan is het sowieso moeilijk om nieuwe vriend(inn)en te maken. Ook als er andere grote veranderingen plaatsvinden, voelen kinderen zich eenzamer.

Gelukkig hebben ze zelf wel een suggestie om het beter te maken: zorg ervoor dat ze kunnen praten over eenzaamheid op school, en praat er zelf met ze over om ze het te laten begrijpen. Jij hebt je ongetwijfeld ook weleens eenzaam gevoeld; vertel daar vooral over, dat vinden ze alleen maar fijn. Want uiteindelijk is niemand alleen.

LEES OOK: 5 moeders en 1 vader delen hoe zij hun kind met social media om laten gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Telegraph

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme