Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 13 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Kinderen en social media: is jouw kind klaar voor Instagram en andere sm?

In een wereld waarin we bijna allemaal met een smartphone rondparaderen, is social media normaler dan ooit. Ook voor jonge kinderen. Maar wanneer is een kind er klaar voor en hoe bereid je je als ouder voor? Kinderen en social media, je kunt er maar beter veel van af weten.

Social mediagebruik van kinderen

Niet alleen jij kunt niet meer zonder sociale media, ook je kind groeit ermee op. Maar wanneer laat je je kind een Instagram-account aanmaken? En wat voor regels stel je hiervoor op? Stel je überhaupt regels op? Martine Oglethorpe van The Modern Parent, moeder van vijf kinderen, Master in Counselling, legt uit wat belangrijk is.

Volgen en gevolgd worden

‘Veel mensen vragen me of mijn kinderen gebruik maken van sociale media’, schrijft ze. ‘Ze vermaken zich prima met de Musical.ly-app, maar soms vergeet je dat dit ook onder sociale media valt. Kinderen worden gevolgd door anderen en ze kunnen zelf ook andere gebruikers volgen. Het is daarom goed om te weten dat elke app waarmee dit kan, onder sociale media valt. En als je het over sociale media hebt, kun je liken, sharen en vaak ook chatten’. schrijft Martine.

Kinderen en social media: overal gevaren

Er komen soms artikelen voorbij, voorzien van een waarschuwende kop, die beweren dat sommige sociale media apps gevaarlijk zijn voor kinderen. Het is logisch dat je bang bent dat andere mensen misbruik kunnen maken van deze apps, en daarmee wellicht ook van je kind. ‘Je kunt in de problemen komen via Instagram, maar ook via Snapchat, Skype, Facebook, Whatsapp, iMessage en YouTube, maar ook door buiten te spelen, te fietsen, op straat te lopen of te sporten’, aldus Martine.

LEES OOK: 15 x gênant gedrag voor de perfecte Instagram foto

Praat met je kind

Daarmee wil ze duidelijk maken dat je je kinderen niet tegen alles in de wereld kunt beschermen. ‘Gevaren zijn namelijk overal en we kunnen ze daar niet van weerhouden. Wat je wel kunt doen, is ze leren hoe ze met gevaren van, in dit geval social media, om kunnen gaan. Het is daarom belangrijk dat je precies weet wat voor apps je kind op zijn telefoon heeft staan en wat ze hiermee kunnen. En als je weet wat je kinderen met de apps kunnen, kun je ze in een gesprek ook vertellen waar de gevaren zitten en hoe ze deze uit de weg kunnen gaan.’

13 jaar of ouder

In Amerika wordt geadviseerd om Instagram pas te gebruiken als je 13 jaar of ouder bent. Je Instagram-account maak je aan door je mailadres in te voeren, en op basis van de geboortedatum die je voor dit mailadres hebt opgegeven, gaat Instagram na of je oud genoeg bent. ‘Ondanks deze veiligheidsregel zijn er toch een heleboel Instagram-gebruikers die jonger dan 13 zijn. Geen probleem natuurlijk, als je je kinderen te allen tijde maar goed informeert over het juiste gebruik én de mogelijke gevaren ervan’, schrijft Martine.

Dit soort apps wordt regelmatig geüpdatet en daarmee veranderen de voorwaarden en opties vaak ook. Martine somt daarom een belangrijk lijstje op met dingen die je als ouder moet weten, zodat je kunt inschatten waar de gevaren van Instagram schuilgaan.

Feitjes over Instagram

– Het is een app waarop je foto’s en korte filmpjes kunt delen met je volgers.
– Je kunt je account en daarmee de foto’s in je feed afschermen voor de mensen die jou niet volgen.
– Je kunt live video’s streamen.
– Met Instagram stories kun je een foto of video delen die voor 24 uur lang door de hele wereld bekeken kan worden.
– Je kunt kiezen welke volgers deze stories kunnen zien, en welke niet. Je kunt stories afschermen voor geselecteerde personen (Instellingen > instellingen stories > verberg stories voor…).
– Je kunt berichten ontvangen naar aanleiding van een story.
– Je kunt aanstootgevende comments laten filteren, zodat ze niet onder de foto verschijnen.
– Als je zelf Instagram hebt, kun je checken welke foto’s en video’s je kind liked.
– Sommige kinderen hebben een tweede account, waar hun ouders geen weet van hebben. De content die ze via dit account delen of bekijken hoeft niet per se slecht te zijn, maar het is wel goed om te weten.
– Je kunt je locatie delen als je een foto online plaatst.

Berg je maar! Instagram-account laat zien hoe je kinderen óók kunnen zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderen en social media: is jouw kind klaar voor Instagram en andere sm?
Sluiten