Redactie
Redactie Kids 13 jul 2015

Kinderen erven angsten en depressies van hun ouders

Depressieve, angstige ouders krijgen vaker depressieve, angstige kinderen. Voor die conclusie heeft Amerikaans onderzoek nieuwe bewijzen gevonden.

Depressies, stress en angststoornissen: het is één van de gebieden waar de wetenschap anno nu veelvuldig onderzoek naar doet. Logisch, depressies zijn één van de grootste problemen van de nationale volksgezondheid.

Recent Amerikaans onderzoek wijst uit hoe genen een rol spelen in de ontwikkeling van angststoornissen en depressies – te verklaren door een overactief hersenstelsel. Verhoogde activiteit in de hersensen van (één van de) ouders lijkt verband te hebben met een verhoogd risico op angstige gevoelens en -stoornissen bij jonge kinderen.

Overactieve hersenen

Het gaat om drie gebieden in de hersenen: de prefrontale cortex, de limbische hersenen en het mesencephalon (de middenhersenen). Wanneer in deze hersengebieden sprake is van overactiviteit, is dit hoogstwaarschijnlijk het gevolg van erfelijkheid,’ zegt de onderzoeker van de Universiteit van Wisconsin-Madison waar het onderzoek uitgevoerd werd. ‘Deze verandering in de hersenen kan direct gekoppeld worden aan een verhoogd risico op de ontwikkeling van angsten en depressies.’ De universiteit noemt het een grote stap in het begrijpen van de neurale fundamenten van (erfelijke) angststoornissen. Dit soort ontdekkingen brengen ons uiteraard ook een stap dichter in de buurt van efficiënte behandelingen.

Wat met name verrassend is aan dit onderzoek is dat bleek dat het niet om de grootte van deze hersenstructuren, maar om hun functies gaat die de genetische overdracht bepalen. Van de kinderen die in hun vroege jeugd last hebben van bovengemiddelde angst, krijgt ongeveer de helft op latere leeftijd te maken met stressgerelateerde en psychische klachten.

Voordeel van angst

Angst – zoals het in het Engels genoemd wordt: ‘anxiety’ – kan in de kern tot op zekere hoogte een voordeel hebben, namelijk dat het mensen helpt om gevaar te herkennen en vermijden, aldus de onderzoeker. ‘Echter, wanneer de betreffende gebieden in de hersenen (waar deze opmerkzaamheid zich afspeelt) overactief zijn, dan wordt het problematisch en kan het depressies en angststoornissen tot gevolg hebben’.

Kun jij uit ervaring hierover meepraten? Laat je horen op onze Facebook >

‘Als ik nu een mes pak, ben ik niemand meer tot last’ Lees het heftige verhaal van Emma. Zij kreeg twee keer een postnatale depressie >

Reageer op artikel:
Kinderen erven angsten en depressies van hun ouders
Sluiten