Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Eten 6 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Volgens deze studie eten kinderen beter als je hun eten zó presenteert

Groente eten: het is en blijft een dingetje. Niet alleen voor jezelf (bah, spruitjes), maar natuurlijk vooral voor je kroost. Hoe vaak heb jij al broccolisoep van de muren staan boenen of werd de hond ziek van gekookte witlof met kaassaus op de grond? Precies.

Er zijn meerdere dingen die je daaraan kunt doen. Het is natuurlijk algemeen bekend dat je courgette kunt verstoppen in pannenkoekjes en erwtjes in zelfgemaakte pesto of kinderen een beloning geven als ze hun groenten op hebben.

De manier waarop je eten presenteert

Vaak wordt dus gefocust op het lekker maken van groenten of het leren eten zelf, maar heb je er ooit aan gedacht dat het je kind ook uit kan maken hoe je zijn prakkie presenteert? Eerder was bijvoorbeeld al bekend dat je de groenten vooral níet klein moet snijden, en dat je het beste kleine porties groenten en fruit kunt geven.

En volgens nieuw onderzoek heeft ook de rangschikking van eten daadwerkelijk invloed op hoeveel je kind naar buiten schuift – en die voorkeuren zijn ook nog afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd.

LEES OOK: Succes gegarandeerd: 6 recepten groentechips voor de kids (en voor jou)

Wetenschappers van de University of Copenhagen vroegen 100 kinderen tussen de 7 en 14 jaar om aan te geven hoe ze hun eten het liefst zagen. Ze konden kiezen uit foto’s van een bord met alle etenswaren gescheiden (denk agv’tje), een bord waarop alles door elkaar geroerd was of een combinatie van beide (zoals pasta met de balletjes apart).

Gemixt of gescheiden

Wat bleek? De jonge kinderen (7 à 8 jaar) vonden het fijner als ze hun eten gescheiden kregen, zodat het elkaar niet raakte. Waarom is niet helemaal duidelijk: “Het kan zijn dat ze geloven dat eten elkaar kan besmetten, dat ze het in een specifieke volgorde willen eten of simpelweg dat ze dit het meest overzichtelijk vinden”, zegt één van de onderzoekers. De voorkeur gold ook vooral voor de meisjes; jongens vonden het minder belangrijk.

Kinderen tussen de 12 en 14 hadden hun eten daarentegen liever gemixt, of een combi van gemixt en gescheiden. Als je alles apart opdient, kunnen ze dat laatste zelf beslissen. Maar hé, je kunt het natuurlijk ook gewoon even aan je kind vragen hoe hij het liefst heeft dat je zijn eten presenteert. Kleine moeite, groot effect.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme