Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 11 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Kinderen geboren via een keizersnede zijn gevoeliger voor obesitas

Heb jij je kind door middel van een keizersnede op de wereld gezet? Dan heeft bestaat er gemiddeld 15 procent meer kans op obesitas dan bij kinderen die via de ‘normale’ weg zijn geboren. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Er moet nog verder onderzoek gedaan worden naar het hoe en waarom, maar onderzoeker Audrey Gaskins denkt dat het hoogstwaarschijnlijk alles te maken heeft met de bacteriën in het geboortekanaal. Baby’s die via een keizersnede geboren worden, komen niet in aanraking met deze bacteriën en dat zou een rol kunnen spelen bij (over)gewicht op latere leeftijd.

[source id=”attachment_116734″ align=”none”][/source]

LEES OOK: 15 intieme foto’s die laten zien hoe ontroerend een keizersnede kan zijn

Spijsvertering

Gaskins: ‘Als we geboren worden zitten we van top tot teen onder de bacteriën. Kinderen die via een vaginale geboorte ter wereld komen, worden als eerst blootgesteld aan de vaginale bacteriën van hun moeder, waardoor hun spijsvertering stukken beter is dan die van kinderen die via een keizersnede ter wereld komen. Zij komen als eerst in aanraking met de bacteriën op de huid van hun moeder, en de bacteriën in de lucht van de operatiekamer.’

Verder onderzoek

Voor het onderzoek werden 22.068 jong volwassenen (en hun moeders) in de leeftijd van 9 tot 28 jaar voor lange tijd onderzocht op de Harvard’s T.H. Chan School of Public Health. Het onderzoek naar de moeders is nog steeds gaande, en de uitkomsten van dit onderzoek zullen worden gelinkt aan die van hun kinderen. Op die manier kunnen onderzoekers te weten komen of het écht aan de bacteriën in het geboortekanaal ligt.

‘Lekker makkelijk, zo’n keizersnede!’ Moeder deelt hevige frustraties over de gemakszucht rondom een keizersnede >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

jamanetwork.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderen geboren via een keizersnede zijn gevoeliger voor obesitas
Sluiten