Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 9 feb 2018

Politiek zegt: ‘push’ je kinderen niet naar het hoger onderwijs

Veel ouders willen hun kind liefst naar vwo of als het niet anders kan havo laten gaan. Terwijl er helemaal niks mis is met het vmbo zegt minister Arie Slob. 

Stress

|’Het vmbo is niet een soort vergaarbak van kinderen die niet naar havo of vwo kunnen, en dus maar naar het vmbo moeten. Dit is geen restonderwijs’, zegt Arie Slob tegen het AD. Hij ziet hoe ouders hun kinderen al op de basisschool pushen alles op alles te zetten om naar toch wel minstens de havo te gaan. Dat zorgt voor stress. Een kind dat eigenlijk net niet op havo-niveau zit, moet op die manier continu tegen de klippen op werken.

Misverstand

‘Als je als ouder je kind omhoog gaat drukken – je móét havo – daar wordt je kind niet gelukkig van’, waarschuwt de minister. Hij hoopt dat ouders doordrongen raken van het feit dat er helemaal niks mis is met het vmbo. Volgens hem is het een misverstand dat die leerlingen vooral met hun handen moeten werken; ze krijgen net zo goed theoretische vakken voorgeschoteld.

Vakmensen

Bovendien wordt de roep naar vakmensen in de toekomst alleen maar groter. Er zijn nu al bedrijven die 14-jarige leerlingen een leerwerkplek aanbieden. ‘De roep om praktisch geschoolde mensen wordt alleen maar groter.’

AD

Reageer op artikel:
Politiek zegt: ‘push’ je kinderen niet naar het hoger onderwijs
Sluiten