10 redenen waarom het goed is dat kinderen huilen als ze pijn hebben

Kinderen Wilma Groothuis 13 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Elke ouder maakt het geregeld mee: een huilend kind. Terwijl sommige ouders meteen naar hun kind snellen om hem of haar te troosten, zijn andere ouders een stukje harder. Toch is het goed om kinderen te laten weten dat het niet erg is als ze huilen wanneer ze pijn hebben.

Wanneer kinderen spelen, gaat dat soms gepaard met vallen en stoten. Ze snappen nog niet altijd de gevolgen van bepaalde acties of ze zijn simpelweg gewoon heel wild. Regelmatig volgt daarop een huilbui, waar elke ouder weer anders mee omgaat. Hoewel sommige ouders hun kinderen hard willen maken, kan het echt geen kwaad om je kind even goed te laten huilen.

Emoties laten zien

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin steeds vaker wordt aangemoedigd om je emoties te laten zien en dat je je daarvoor niet hoeft te schamen. Ook volwassenen kunnen hiervan leren, omdat ook zij momenten van pijn en verdriet in hun leven kennen. Het is goed om je kind alvast te leren dat het niet erg is om te huilen als hij pijn of verdriet heeft, want dat hoort bij het leven.

Kinderen zullen nog vaak genoeg vallen of pijn hebben, soms met blauwe plekken of zelfs gebroken botten als gevolg. In de meeste gevallen gaan kinderen huilen. Soms vinden ouders dat een overdreven reactie op een bepaalde situatie, of weten ze niet of het kind zich aanstelt of niet. Ondanks dat, is het belangrijk om aan je kind duidelijk te maken dat huilen niet erg is.

Redenen waarom het goed is dat kinderen huilen

Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd of wil je niet dat je kind te zachtaardig wordt. Wij geven tien redenen waarom het toch goed is dat kinderen huilen als ze pijn hebben.

1. Het doet pijn

De belangrijkste reden dat kinderen huilen als ze gewond zijn, is omdat het pijn doet. Huilen is een onmiddellijke reactie op het voelen van pijn, wat dus een logisch gevolg is. Denk maar eens terug aan een pijnlijke ervaring bij jezelf. Grote kans dat er toen ook tranen vloeiden bij jou.

2. Geen controle over

Je wilt je kind niet straffen voor iets dat ze niet onder controle hebben. Huilen is hier een voorbeeld van. Natuurlijk, er zijn maar weinig ouders die hun kind willen straffen omdat hij of zij huilt, maar het onderdrukken van het huilen is ook niet goed, omdat ze er dus geen controle over hebben.

3. Laten weten dat er iets mis is

Als kinderen klein zijn, is het soms lastig om hun behoeftes en gevoelens te communiceren, dus gebeurt dat vaak door middel van een huilbui. De meeste ouders kunnen het verschil zien tussen het huilen omdat een kind pijn heeft en het huilen omdat het kind aandacht wil. Als het kind huilt omdat hij pijn heeft, communiceert hij naar zijn ouders dat er iets mis is.

4. Omgaan met de pijn

Je lichaam gaat op zijn eigen manier met bepaalde situaties om, zo ook met pijn. Huilen kan een goede manier zijn voor het lichaam om met de pijn die hij voelt om te gaan. Het uit een deel van de adrenaline die hij of zij voelt en het huilen kan helpen om te kalmeren.

5. Empathie ontwikkelen

Empathie is een belangrijke vaardigheid en kinderen leren erover op jonge leeftijd. Het laten huilen als een kind pijn heeft, kan helpen om empathie op te bouwen. Wanneer ze een ander kind zien huilen omdat hij of zij pijn heeft, kunnen ze makkelijker helpen, omdat ze weten hoe het voelt.

6. Je bent niet boos

Soms denken ouders dat ze niet overbezorgd moeten reageren als hun kind gewond raakt, omdat dit de situatie alleen maar erger maakt. Toch is dit niet altijd het geval. We kunnen namelijk een verkeerde boodschap overbrengen op ons kind als we zeggen dat hij of zij niet moet huilen als hij of zij pijn heeft. Omdat zij weten dat ze echt pijn hebben, denken ze misschien dat je niet om hun pijn geeft.

7. Wetenschappelijk bewezen

Huilen doet iets met je lichaam en een goede huilbui kan ook voordelen hebben. Onderzoek toont namelijk aan dat als iemand huilt, zijn lichaam de stoffen endorfine en oxytocine aanmaakt. Deze stoffen kunnen helpen bij het verlichten van emotionele stress dat een persoon voelt. Een huilbui is dus ook nog eens goed voor je.

8. Het versterkt de band

Huilen kan de band tussen ouder en kind versterken. Als je kind gewond raakt, begint te huilen en jij schiet hem of haar dan te hulp, dan kan dat de band tussen jullie versterken. Als een kind zijn vader of moeder niet waarschuwt als er iets mis is, zou dat niet goed zijn voor de binding.

9. Ze hebben behoeftes

Kinderen hebben nu eenmaal behoeftes en huilen is dé manier om ervoor te zorgen dat er aan hun behoeftes wordt voldaan. Ze kijken naar wat er bij hun gebeurt als ze pijn hebben en passen dat toe bij vrienden of hun eigen ouders als zij huilen.

10. Tranen op andere momenten

Je kind toestaan om te huilen als hij of zij pijn heeft, draagt bij aan het goedkeuren van tranen op andere momenten. Bijvoorbeeld tranen van blijdschap of tranen bij mentale pijn. Dit kan meewerken in het grootbrengen van een generatie die huilen niet als een teken van zwakte ziet, maar als een positief gevolg van een gebeurtenis.

Je kind zichzelf in slaap laten huilen: wel of juist niet doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme