Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 11 apr 2017

Kinderen klusjes geven maakt ze meer succesvol (blijkt uit onderzoek)

De was opvouwen, de tafel afruimen en de planten water geven: het zijn van die klusjes waar de meeste kinderen écht niet op zitten te wachten. Jammer, want uit onderzoek blijkt dat het geven van klusjes kinderen meer succesvol kan maken. Ja, je hoort het goed. Het is dus helemaal geen gek idee om je kind zo nu en dan een taak toe te delen. Laat die handjes maar lekker wapperen!

Hoe weten we dit?

Het goede nieuws komt uit een van de langstlopende studies naar het leven van volwassenen dat ooit is gedaan. Maar liefst 75 jaar lang volgden Harvard onderzoekers twee verschillende groepen mannen: mannen die (toen ze jong waren) studeerden aan de Universiteit van Harvard, en mannen die opgroeiden in de arme binnenstedelijke buurten van Boston.

De voordelen van klusjes

Eén van de bevindingen van de onderzoekers was dat mannen die regelmatig klusjes kregen als kind opgroeiden tot volwassenen die meer onafhankelijk waren. En dat niet alleen, ze konden ook beter werken in groepen en waren beter in staat om te begrijpen dat het doen van klusjes of hard werken betekent dat je een waardevol onderdeel bent van een gemeenschap.

Geef kinderen een taak die ze binnen een bepaalde tijd kunnen doen

Reden genoeg dus om je kinderen af en toe een taak toe te delen. En dat gebeurt in veel huishoudens natuurlijk ook wel, maar soms schiet het er gewoon bij in. Zo hebben kinderen nog wel eens de neiging om hun taak te ‘vergeten’, en denken ouders dingen als ‘ik kan het beter zelf doen, dan is het zo klaar’.

7 tips om het zelfvertrouwen van je kind te versterken

Zo tackle je de argumenten

Wil je hier verandering in brengen? We delen 4 redenen waarom kinderen niet helpen met klusjes, én wat je eraan kunt doen.

Ze hebben geen tijd

Niet alleen ouders hebben het tegenwoordig druk, maar (oudere) kinderen ook. Op maandag staat pianoles op de planning, op woensdag hockey en o ja, er moet ook nog geleerd worden voor een Aardrijkskunde toets.

Geef kinderen daarom een taak die ze binnen een bepaalde tijd kunnen doen, en zorg dat het realistisch is. Als het weekend is kunnen ze bijvoorbeeld prima een uurtje in de tuin helpen. Is het een doordeweekse dag, geef ze dan een kleinere taak, zoals het afruimen van de tafel.

Ze hebben een hekel aan klusjes

Mahaaam, ik heb echt geen zin om m’n slaapkamer op te ruimen. Jep, de meeste kinderen hebben een hekel aan klusjes. Ze vinden het saai en kunnen wel 101 dingen bedenken die leuker zijn om te doen (wij ook wel denk ik, maar dat terzijde).

Wat je kunt doen? Onthoud dat wanneer je het laat voelen als een klusje de kans op weerstand groot is. Probeer er eens een uitdaging van te maken. Vooral jonge kinderen hebben hier wel oren naar. Vertel bijvoorbeeld dat je kind een sokkenmonster is dat zo snel mogelijk alle sokken van de vloer moet oprapen. Of doe alsof jullie mee doen aan een kookwedstrijd, waarbij je de állerlekkerste pasta moet maken.

Klusjes zullen nooit op hun favorietenlijstje komen te staan

Na verloop van tijd zullen ze genieten van de voldoening die een klusje geeft, en zullen ze zelfs trots zijn op het feit dat ze een kleine masterchef zijn. Tip: zet tijdens het opruimen of koken de muziek aan, en draai die volumeknop omhoog. Veel gezelliger toch?

12 manieren om de gemeenste mama te zijn (maar leuke kids groot te brengen)

Ze ‘vergeten’ hun taak

Tuurlijk, het kan zijn dat kinderen echt vergeten om hun taak te doen, maar het zou me ook niet verbazen als ze het met opzet vergeten zijn. Klusjes zullen nooit op hun favorietenlijstje komen te staan, en dat is oké. Onze eerste reactie is vaak om te gaan zeuren waarom ze het nou nóg niet gedaan hebben.

Gooi het eens over een andere boeg en reageer met humor. Heeft je kind de afwas laten staan, zeg dan iets als ‘stom hè, zou het niet fantastisch zijn als de afwas zich gewoon vanzelf deed’? Op deze manier help je ze herinneren aan een taak, maar op een luchtige manier.

Wat je ook kunt doen is de taakverdeling opschrijven op een bord, die je natuurlijk wel op een zichtbare plek hangt.

Het is makkelijker om het zelf te doen

Omdat het nu eenmaal 10 keer sneller gaat als we iets zelf doen hebben we de neiging om kinderen die jong en geïnteresseerd zijn weg te sturen op het moment dat ze ons willen helpen. En dat is misschien niet zo’n slimme zet.

Tegen de tijd dat ze behulpzaam kúnnen zijn, hebben ze hun interesse inmiddels verloren. De oplossing? Laat je kinderen al van jongs af aan meehelpen in het huishouden. Het kost dan misschien wat meer tijd, maar het is voor je kind ontzettend leerzaam.

Je laat je kind op deze manier ervaren hoe het voelt om iets bij te dragen, en iets te doen waar anderen blij van worden.

Dus hop, lekker aan de slag nu.

10 signalen dat je te streng bent voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BabbleAha parenting

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderen klusjes geven maakt ze meer succesvol (blijkt uit onderzoek)
Sluiten