Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Opvoeden 13 mrt 2017
Leestijd: 8 minuten

Waarom kinderen van nu meer minimalisme nodig hebben

Wat als alles je aangereikt wordt, in overvloed? Wat als je met één druk op de knop uit alles kan kiezen? Wat als beeldscherm niet symbool staat voor één televisie, maar voor tablets, mobieltjes en meerdere televisies? Om over speelgoed maar niet te spreken. Als je (je) kinderen echt een groot plezier doet, dan hebben ze eigenlijk maar één ding echt nodig en dat is meer minimalisme.

Als ik terugdenk aan mijn eigen kindertijd dan had ik het bijzonder goed. Ik herinner me een make-up pop en de hele serie Strawberry Shortcake, wat half afgekloven Barbies en een flink aantal Monchhichi’s (die ene met zijn duimpje in zijn mond!). En ik herinner me de dikke tv met Nederland 1,2 en 3. Met Sesamstraat, Wicky de Viking, Calimero en jaaaa… Maja de Bij. Veel verder dan dat kom ik eigenlijk niet.

De kindertijd van nu is een oerwoud aan opties, met tientallen zenders en Netflix met bingewatch mogelijkheden tot in de oneindigheid. Kinderen zijn tegenwoordig niet gewoon verwend, maar overstelpt. Chaos is het. Niet alleen houden we ze zoet met beeldschermen, maar we rijden ze heen en weer naar sportclubjes, muziekles en speeldates. Speelgoed lijkt oneindig te zijn en op het moment dat het dure LEGO bouwwerk één keer uit elkaar ligt, kunnen de stofvlokken zich verzamelen en vragen ze om iets nieuws. Met verjaardagen, Sint, kerst en de tussendoortjes van oma en opa kan het niet op.

LEES OOK: Waarom kinderen meer buiten in de natuur zouden moeten spelen.

De opvoeding lijkt het midden te houden tussen gemaks-ouderschap (vanwege onze eigen drukke agenda’s) en een niets-is-goed-genoeg mentaliteit waarin je je kind het allerbeste wil geven. En we hebben het zo druk, dat we de eindjes aan elkaar knopen wat betreft tijd en een relaxed samenzijn. Zat je vroeger op weg naar vakantie gewoon nummerborden te tellen en ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ te spelen, nu is de achterbank een filmzaal geworden met non-stop blockbusters om de rit door te komen. Terwijl het inbrengen van minimalisme in je leven erg rustgevend is en goed voor het brein en verdere ontwikkeling.

Rust en minimalisme heeft ontzettend veel voordelen voor kinderen (en voor jezelf) en dat blijkt ook uit diverse onderzoeken, zoals een Duits onderzoek dat het positieve effect aantoonde als je speelgoed weghaalt bij kinderen. Eerst gaan ze zich even vervelen, maar na een tijdje komt de creativiteit bovendrijven en ontstaan de mooiste dingen.

De Amerikaanse Denaye Barahona koos voor een gezinsleven met minimalisme en coacht gezinnen om gelukkiger te worden. Zij betoogt dat in een huishouden waar geen troep en rommel is – maar rust heerst – kinderen boven zichzelf uitstijgen. En het gezinsleven er veel harmonieuzer door functioneert. Haar geheim: minimalisme.

Werking minimalisme

Minimalisme houdt niet in dat je al het speelgoed, spullen en rommel weggooit, maar focust op je richten op waar het om gaat in het leven. Haal de afleiding weg en richt je op de belangrijkste waarden die je verkiest binnen je gezin. Dat kan voor iedereen iets anders of andere speerpunten betekenen. Minimaliste Denaye benoemt er een aantal op haar platform Simple Families, aangevuld met een aantal van mijn eigen speerpunten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je op het matje geroepen voelt of denkt dat je hieraan moet voldoen om je kinderen goed op te voeden. Het gaat er juist om dat je je weer even bewust wordt van datgene wat jij altijd al belangrijk vindt of vond, maar wat mogelijk ondergesneeuwd is geraakt door de drukte en hectiek. Komen ze:

1. Meer dankbaarheid, minder cadeaus

De decemberperiode is traditioneel een maand in Nederland waarbij er bizar veel cadeaus over de toonbank gaan. Sinterklaas en kerst zorgen elk jaar weer voor nog hogere omzetten bij de speelgoedverkopers. Maar overvloed in spullen maakt niet altijd gelukkig. Al te vaak zie ik LEGO bouwwerken binnen een week uit elkaar liggen zonder dat er nog aandacht is. Het uitpakken lijkt soms wel interessanter dan het speelgoed zelf. Een beetje meer stilstaan bij waar je dankbaar voor bent en daar wat mee doen is zo veel meer waard dan alleen cadeaus. Waar draait het om in december. Om cadeaus? Of om familie en samenzijn. Draait het om pakjes of om traditie en met elkaar gedichten maken, het jaar bespreken en surprises voor elkaar maken? En verjaardagen draaien eigenlijk om het leven vieren, toch? Pasen om geloof. Bewustzijn over waarom je met elkaar samen bent betekenen zo veel meer

LEES OOK: Waarom tradities zo belangrijk zijn in een gezin.

2. Meer familiemomenten, minder activiteiten

In ons gezin is sport een centraal speerpunt waar we blij van worden. Met drie actieve jongens zit het al gauw vol met sportclubs, wedstrijden en verplichtingen. We weten het goed te managen tot nu toe, maar zeggen ook nee tegen weer een activiteit. Het diploma B van zoon 2 hebben we even opgeschort en muzieklessen parkeren we tot over een tijd. Zelf maak ik mijn keuzes bewust om nog in het weekend met het hele gezin te kunnen zijn. Om samen te eten aan tafel, omdat dat goed voor mijn kroost is. Zo houden we ruimte in de agenda om met elkaar gezinsactiviteiten te hebben zoals lange wandelingen maken met de hond op het strand, samen eten. En meer ‘niks’tijd thuis om (bord)spelletjes te spelen. De kinderen zijn er dol op. Hoe meer familie hoe beter voor hen.

3. Meer verse producten, minder prefab

Er is zo veel gedoe rondom eten dat we door de bomen het bos niet meer zien en dat heeft in mijn ogen een averechts effect. We worden aan de ene kant bang gemaakt, maar aan de andere kant is alles zo tegenstrijdig en groots dat we haast denken ‘laat maar’, het maakt toch niet uit. Niks is goed en alles wordt weer weerlegd. Toch kies is voor vers eten. En dat lijkt meer tijd te kosten maar dat is het niet als je grote porties maakt (spaghettisaus voor 6 keer kost bijna evenveel moeite als voor 1 keer). Zo min mogelijk prefab pakjes en zakjes dus, maar vers eten. En reken maar dat een verse tomatensaus vele malen beter voor je kinderen is op de korte en lange termijn. En een vers bananenbrood (heel makkelijk en heerlijk) met nootjes is smakelijker en beter dan een koekje van een of ander filmkarakter. Ik ben niet roomser dan de paus en geef mijn kinderen zeker af en toe chips en snacks, maar ik besef me wel dat wat jij als ouders aan je kinderen geeft een impact heeft op hen voor de rest van hun leven.

4. Meer zelf spelen, minder beeldscherm

Sinds een week of wat hebben we thuis de moeilijke beslissing genomen om door de weeks drie dagen helemaal geen beeldschermtijd te hebben. Maandag, dinsdag en donderdag gaat er geen scherm aan. In het begin waren de jongens boos en wisten ze echt niet wat ze dan moesten doen. Saaaiii. Totdat ze – omdat het echt niet toch ging gebeuren – vanzelf gingen bedenken wat ze dan konden doen. Ze gaan nu meer naar buiten de tuin in, spelen verstoppertje met elkaar in het huis en tekenen en knutselen weer veel meer dan voorheen. En ze zijn een stuk rustiger dan als ze tijd voor het scherm krijgen, dat ze rustig lijkt te maken, maar in werkelijkheid het tegenovergestelde effect heft.

5. Meer eropuit, minder tv

Het feit dat we een hond hebben die vaak en lang uitmoet helpt ook, maar we snoepen tijd van het tv-kijken af om meer naar buiten te gaan. We rennen op de hei met de hond en een voetbal en spelen tikkertje met elkaar. Als we naar buiten gaan hoor je ze even tegensputteren, maar dat is over zodra ze in de natuur zijn.

6. Meer bewust consumeren, minder kan niet op

Sinds er een Action bij ons in het dorp op loopafstand is bestaat de neiging om daar regelmatig heen te gaan om even iets kleins te kopen. Iets kleins wordt eigenlijk altijd een hele hoop rommel dat snel kapot gaat. Als er een nieuwe film uit is willen de kinderen meteen de hele merchandise hebben, want ‘Leuk Mam!’. Maar je weet dat de aandacht snel verslapt. Uiteindelijk spelen ze het langs met klassiekers als Risk, een voetbal, Kapla, een enkele game waar ze dol op zijn en waar je jarenlang plezier van hebt. Kwaliteit boven kwantiteit en duurzaam boven tijdelijk.

Minder chaos, meer rust

En dit alles, of een deel ervan ruimt op. In het huis én in het hoofd. Met meer minimalisme krijg je meer rust. Sinds ik zelf ook voor meer minimalisme in mijn leven kies (spullen zijn minder belangrijk dan ooit) voel ik me veel vrijer. Mijn man vroeg laatst of ik niet toch graag een tweede auto nodig had, naast de zijne van zijn werk. ‘Nee’, antwoordde ik. Meer spullen is meer gedoe, uitgaven, verantwoordelijkheden en sinds ik mijn hele dorp en regio door bakfiets ben ik een stuk fitter en gezonder bezig en houden we meer geld over voor ons belangrijkste familiegoed en dat is tijd en ook geld voor heerlijke vakanties met elkaar.

Wat vind jij belangrijk voor je gezin?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom kinderen van nu meer minimalisme nodig hebben
Sluiten