Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 21 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit kunnen scholen doen om kinderen met autisme erbij te laten horen (volgens onderzoek)

Ongeveer één procent van de kinderen heeft autisme. Niet zoveel gelukkig, maar dat maakt het des te moeilijker voor kinderen die de diagnose wél hebben. Zij worden vaak niet begrepen en soms zelfs gepest, waar ze nog lang last van kunnen hebben. Zo’n 85 procent van de kinderen met autisme heeft behoefte aan meer hechte vriendschappen. Het is natuurlijk lastig daar iets aan te doen, maar volgens een nieuwe studie kunnen scholen wel een handje helpen.

Wetenschappers in Engeland concludeerden namelijk dat meer interactieve lessen ervoor kunnen zorgen dat kinderen met autisme minder gepest worden. Dat onderzochten ze aan de hand van muzieklessen voor kinderen tussen de 9 en 11 jaar.

Interactieve zanglessen op scholen

Twee groepen kinderen – één met alleen kinderen zonder autisme, een andere met kinderen zonder én met autisme – kregen elf weken lang, elke week zanglessen. Die waren speciaal ingericht op interactie en communicatie.

LEES OOK: Onderzoek: jongens hebben meer kans op autisme (en dit kan de reden zijn)

Na die elf weken werd de kinderen een scenario verteld over een leeftijdsgenootje met autisme dat zou worden buitengesloten. De kinderen zonder autisme in de gemixte klas (die de lessen samen hadden gevolgd met de kinderen die de ontwikkelingsstoornis wel hadden), werden daar veel bozer over dan kinderen die in de andere klas zaten. Dat zou ertoe kunnen leiden dat ze ‘afwijkende’ leeftijdsgenootjes zelf ook meer bij dingen betrekken nadat ze samen lessen hebben gevolgd.

20x vroege tekenen die op autisme (ASS) bij je kind kunnen wijzen

Kinderen met autisme minder eenzaam

De kinderen met autisme voelden zich ook anders na de lessen: minder slachtoffer van pesterijtjes. Door de interactie met andere kinderen zouden ze minder last hebben van angsten en een laag zelfbeeld.

En o ja, muzieklessen zijn niet alleen goed voor een betere acceptatie van kinderen met autisme. Muziekles is ontzettend belangrijk voor elk kind, en wel hieromTurn up the music!

Moeder: ‘Wat ik achteraf anders had willen doen toen mijn dochter met autisme nog kind was’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme