Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 11 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo laat je kinderen ermee omgaan dat ze minder kerstcadeaus krijgen dan ze willen

Sommige kinderen maken een verlanglijstje met vijf dingen erop, andere hopen op minstens dertig. Zeker in dat laatste geval is het natuurlijk onmogelijk om ze dat te geven – hoe graag je het ook zou willen. En omdat het nu eenmaal kinderen zijn, is er best een kans dat ze niet blij zijn met wat ze wel krijgen, maar teleurgesteld om wat ze niet krijgen. Hoe laat je je kinderen ermee omgaan dat ze minder kerstcadeaus krijgen dan ze willen?

Je wilt je kind immers niet verwend maken of zich juist ongeliefd laten voelen – het gaat allemaal om balans.

Praat met hen over teleurstelling

Zelfs als je kleintjes wel blij zijn met hun nieuwe speelgoed en puzzels, zullen ze nog een lichte vorm van teleurstelling ervaren. En dat is helemaal niet erg, zo lang ze ermee om mee leren gaan. Van het leren daarvan hebben ze nog lang profijt ook: mensen die kleine teleurstellingen goed opvangen, kunnen doorgaans beter omgaan met emoties en zijn empathischer.

LEES OOK: Hoe praat je met je kind over emoties? 10 tips

Maar hoe leer je je kind dat? De belangrijkste tip is om niet te proberen de teleurstelling weg te laten gaan, maar ze juist te begeleiden in het ervaren ervan. Praat erover: hoe voelen ze zich en waarom precies? Dat helpt bij de verwerking ervan. Kalmeer en steun je kind wel, maar probeer niet meteen hem of haar blijer te maken.

Laat zien wat ze wel hebben

Goed, misschien hebben ze de manege-set van Playmobil niet gekregen, maar ze hebben wel de dierentuin. En wie zegt dat je niet kunt ‘paard’rijden op de rug van een zebra of leeuw? Kinderen, maar ook volwassenen hebben tegenwoordig de neiging vooral te focussen op dat wat er niet is, in plaats van wat er wel is. Aan jou als ouder de taak om die visie toch een beetje om te gooien.

LEES OOK: Psycholoog deelt 6 tips om een kind dankbaarheid bij te brengen

Misschien heb je het idee dat je kinderen er nog niet oud genoeg voor zijn om dankbaarheid te oefenen, maar in feite kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak aan het einde van de dag bijvoorbeeld samen een lijstje met waar jullie dankbaar voor zijn – en niet alleen met Kerst, trouwens.

Geef het goede voorbeeld

We kunnen dan wel zo leuk schrijven over wat je moet doen als je kind hebberig is, maar eerlijk is eerlijk: zijn we dat niet zelf ook een beetje? We willen een zo uitbundig mogelijk kerstdiner, een leuk cadeautje van onze partner… En als we besluiten om dit jaar wat minder cadeautjes te kopen voor de familie, zijn we misschien toch jaloers op andere mensen die het wel grootser vieren.

LEES OOK: 9 gezinsrituelen om dat heerlijke kerstgevoel zo lang mogelijk te rekken

Kinderen pikken dit gevoel op en zullen jouw gedrag als het ware imiteren. Natuurlijk moet je het hele jaar door het goede voorbeeld geven op het gebied van dankbaarheid en aardig zijn voor andere mensen, maar met de feestdagen misschien nog net een beetje meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme