Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 13 dec 2018

Je kind ‘nee’ leren zeggen vermindert het risico op seksueel misbruik, volgens onderzoek

Je kinderen loslaten in de grote boze wereld is sowieso nooit makkelijk – wat nou als er iets gebeurt, als jij er niet bent als ze je nodig hebben? Maar dat is nog net een tandje erger als je je regelmatig zorgen maakt om het risico op seksueel misbruik dat, laten we eerlijk zijn, nu eenmaal bestaat. Vooral moeders die zelf vaak genoeg seksuele intimidatie hebben meegemaakt, weten hoe het voelt. Toch is er iets wat jij nu al kunt doen om het risico te verminderen, volgens nieuw onderzoek.

Wetenschappers van de Columbia University in New York analyseerden de data van zo’n 2.500 studenten tussen de 18 en 29 jaar, die onder andere over seksuele gezondheid gingen. Ze bevatten dus ook informatie over seksueel misbruik en seksuele intimidatie onder de studenten. De onderzoekers linkten die aan de manier waarop de studenten seksuele voorlichting hadden gekregen.

Je kind ‘nee’ leren zeggen tegen seksueel misbruik

Wat bleek: studenten die ‘normale’ seksuele voorlichting hadden gekregen, inclusief training in hoe ze ‘nee’ moesten zeggen tegen seks tegen hun wil in, zouden maar half zo vaak seksueel misbruik ervaren als andere jongeren. Studenten die daarentegen alleen ‘nee’ hadden leren zeggen, bleken niet meer en niet minder risico te lopen – de rest van de voorlichting dus ook wel belangrijk. Leer ze bijvoorbeeld ook het verschil tussen goede en slechte relaties.

Het is natuurlijk lastig te beoordelen hoe betrouwbaar deze resultaten zijn – immers is seksueel misbruik nooit je eigen schuld en vaak een kwestie van op de verkeerde tijd en de verkeerde plek de verkeerde persoon ontmoeten, en daarnaast durven niet alle studenten hun ervaringen door te geven omdat ze bang zijn voor victim blaming. Echter toont de studie wel aan dat jouw opvoeding en de manier waarop je over seks en de daaraan verbonden risico’s praat, daadwerkelijk invloed kunnen hebben.

LEZEN: Zo leer je vaker ‘nee’ zeggen (en waarom dat heel belangrijk is)

We zouden het graag ontkennen, maar je kind ‘nee’ leren zeggen is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Tegen seksueel misbruik, maar ook tegen burn-outs en noem zo maar op. Laat niemand hun grenzen overschrijden, dan hoef jij je weer iets minder zorgen te maken over die grote boze wereld.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

US News

Reageer op artikel:
Je kind ‘nee’ leren zeggen vermindert het risico op seksueel misbruik, volgens onderzoek
Sluiten