Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 21 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

Willen je kinderen niet luisteren? Met deze 6 trucjes lukt het (mogelijk) wel

Ik was vroeger een voorbeeldig kind. Oké dat is niet waar. Luisteren was niet altijd mijn sterkste punt. De tafel afruimen? ‘Jahaa, dat doe ik straks wel’. De hond uitlaten? ‘Waarom moet ík dat altijd doen’? En de spullen van de trap mee naar boven nemen? Ho maar. Al struikelde ik erover, dan nóg liet ik ze soms lekker liggen. Geen zin in. Niet luisteren is inherent aan kinderen, maar er zijn trucs om het wel voor elkaar te krijgen.

Als ik er zo aan terugdenk voel ik me bijna schuldig tegenover mijn ouders. Hoe irritant moet het zijn als je kinderen niet luisteren; zelfs als je ze tien keer hebt gevraagd om iets te doen? Ik zou er niet goed van worden. Maar toentertijd vond ik het een prima idee om ‘lekker tegendraads’ te doen en verzoeken van mijn ouders gewoon te negeren. En daarin was ik echt niet uniek.

Vele jaren (en vooral heel wat oppasadressen) later weet ik dat bijna alle kinderen moeite hebben met luisteren en doen wat papa en mama vragen. Wat is dat toch?

Kinderpsycholoog Carla Fick heeft er wel een antwoord op. “Kinderen spenderen het grootste gedeelte van hun schooldag aan de hand van instructies”, zegt zij. “School is vaak veeleisend, dus hebben ze minder kans om hun eigen keuzes te maken. Omdat ze zich thuis veilig voelen, is dat de plek waar ze zich doen gelden en de tijd nemen om te chillen. Vaak doen ze dat door te doen alsof hun ouders zijn opgegaan in het meubilair.”

Helemaal ontkomen aan de Oost-Indische doofheid doe je dus eigenlijk niet. Maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je als ouder kunt doen om je kinderen beter te laten luisteren! En dat is het proberen waard toch?

1. Pik het juiste moment

Als je wil dat je kind doet wat jij zegt (en het liefst zo snel mogelijk), zorg dan dat je het verzoek op het juiste moment doet. Je kunt je ook wel voorstellen dat het niet leuk is om je kamer op te moeten ruimen terwijl je middenin een spannende film zit toch? Precies. Wacht dus tot de film is afgelopen en vraag je kind dan aan de slag te gaan. Wil je dat je kinderen de tafel afruimen en de vaatwasser vullen? Vraag het dan zodra ze van tafel gaan. Als ze eenmaal op de bank liggen is de stap om het klusje te klaren opeens veel groter.

2. Trek op de juiste manier de aandacht van je kind

Vaak vragen ouders hun kinderen wel 20 keer om te luisteren. Maar volgens klinisch psycholoog Eileen Kennedy-Moore is dat helemaal niet slim. Want wat je dan eigenlijk doet, is je kind trainen om je 19 keer te negeren. Ze raadt aan om naar je kind toe te lopen (en dus niet gewoon vanuit een andere kamer te schreeuwen), oogcontact te maken, en je verzoek op een kalme, zelfverzekerde toon te doen. Dán heb je de aandacht van je kind.

3. Gebruik wanneer-dan statements

Een wanneer-dan statement kun je op twee manieren formuleren. De eerste is de dreigende variant: ‘wanneer je je huiswerk niet maakt dan mag je vanavond niet mee naar het buurtfeest’. De tweede is de motiverende variant: ‘wanneer je je huiswerk af hebt dan gaan we voor het buurfeest nog een ijsje halen’. En je kiest natuurlijk voor deze laatste. Dit type wanneer-dan statement laat je kind zien dat hij of zij de controle heeft over een positieve uitkomst.

4. Zeg in één woord wat je wil

Adele Faber en Elaine Mazlish – auteurs van het boek How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk – komen met een andere tactiek om kinderen aan te zetten tot actie: zeg in één woord wat je wil. Als je wil dat je kinderen hun bord in de vaatwasser zetten na het eten, zeg dan ‘borden’. Wil je dat ze hun schoenen uittrekken voordat ze de badkamer inlopen? Zeg dan ‘schoenen’. De reden? “Als je alleen maar door raast dan ‘tunen’ kinderen je uit”, zegt Faber.

5. Geef ze twee keuzes

Wanneer je tegen kinderen zegt dat ze iets móéten doen is de kans groot dat je op weerstand stuit. Logisch eigenlijk. Niemand (en kinderen dus ook niet) wil het gevoel hebben gecontroleerd te worden. Geef je kind daarom altijd twee verschillende opties, die beide acceptabel voor je zijn. Liever de tafel afruimen dan de hond uitlaten? Prima. Doet je kind het een, doe jij het ander. Probeer het wel bij twee keuzes te houden. Een groter aantal opties kan overweldigend zijn.

6. Breng routine aan

En last but not least: breng een routine aan. Volgens Kennedy-Moore is het makkelijker voor kinderen om aan je vraag te voldoen als ze weten wat ze kunnen verwachten. Breng routine aan door de regels die jullie in huis hanteren goed te communiceren. Spullen die op de trap liggen? Die neem je altijd mee naar boven (het is lastig, ik weet het). En jassen? Die horen aan de kapstok. Niet op de grond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology TodayParentsParents

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Willen je kinderen niet luisteren? Met deze 6 trucjes lukt het (mogelijk) wel
Sluiten