Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 12 mrt 2015

Kinderen opvoeden volgens methodiek van honden fluisteraar Cesar

Muriel had er al eerder over gehoord: ouders die bij de opvoeding van hun kinderen niet te rade gaan bij de supernanny, maar bij Cesar Millan, de ‘dog whisperer’. Nu ze zelf een puppy heeft die op puppy cursus zit en de filmpjes van Cesar Millan voorbijkomen op Youtube is het klip en klaar. Deze dingen kun je leren van Cesar de hondenfluisteraar.

Laat ik ermee beginnen dat ik nergens suggereer in dit artikel dat kinderen net honden zijn of als honden behandeld moeten worden. Honden liggen in een mand, kinderen in een bed. Ok, ok en een hond is een huisdier en een kind je eigen vlees en bloed. Maar lees nu maar en je zult zien dat ouders best een ding of twee, drie van die Amerikaanse Cesar Milan kunnen leren als het op discipline, interactie en opvoeding aankomt.

Non verbale communicatie en energie

Cesar en honden
Hondenfluisteraar Cesar raakt niet uitgepraat over hoe belangrijk het is de juiste energie aan je dier af te geven. Een baasje denkt iets aan zijn hond te communiceren, maar de hond ontvangt iets heel anders. Honden merken het feilloos als je angstig, nerveus of geïrriteerd bent. En dat werkt door in hun reactie en priming naar de baas toe.
Mama en spruit
Zo wert het met kinderen ook. Al vanaf kleins af aan voelen kinderen energie en pikken ze non verbale signalen op. Dus als je als ouder vanbinnen boos bent om een dure vaas die ze per ongeluk hebben omgegooid, en je zegt ‘geeft niet, we kopen wel een nieuwe’ dan voelen ze de boosheid wel degelijk. Of als een ouder teleurgesteld in de sportprestatie op het voetbalbeld en je zegt ‘Je hebt je best gedaan’, dan hoort het ‘Je hebt mijn verwachtingen niet waargemaakt. Wees je dus bewust van de energie die je uitstraalt.

Hetzelfde geldt voor de energie van het uitstralen van kracht, respect en zelfvertrouwen. Er zullen zo veel momenten zijn dat je moe bent van het gevecht, de strijd (met hond of kind) en dat je moedeloos ‘t wil opgeven. Een ouder moet ten alle tijde de controle hebben en kalm blijven. Fake it till you make it! Laat je twijfels, zorgen en onzekerheid niet zien, maar straal uit dat jij in controle bent en bepaald wat er gebeurt.

Negeren slecht gedrag

Cesar en honden
Als een hond aggressief of bang is zal een baasje dat gedrag moeten negeren en er niet op acteren. Vanochtend nog liep ik over ‘t strand en kwam een extreem bange pup tegen die jankte bij de begroeting van mijn hond. Reactie baasje? ‘Ah, kom maar hier, dat hondje moet rustiger doen he?’ ‘Fout!’ zou Cesar zeggen. Blijf rustig en straal assertiviteit uit en laat zien dat je de angstigheid niet accepteert.
Moeder en spruit
Zo werkt het ook met kinderen opvoeden. Als een ouder blijft reageren op angstig gedrag van een kind, zal het nooit uit zichzelf verbeteren. Ouders willen te vaak te veel helpen en de problemen van een kind oplossen. Ga dus nooit in op driftbuien van je kind, het lokt alleen maar ongewenst gedrag uit.

Conditioneren en belonen

Cesar en honden
Beloon een hond pas als hij gewenst gedrag laat zien. Door liefde en een aai te geven als je hond iets goeds doet conditioneer je hem dat hij na goed gedrag een beloning krijgt. Een beloning is in het begin bij hondentraining vaak iets lekkers, een treat, maar liefde werkt net zo goed.
Moeder en spruit
En eigenlijk werkt het dus ook zo met kinderen opvoeden. Al geef je die niet te pas en te onpas een koekje als ze lief spelen of een ander kind helpen of een klusje doen in huis. Stimuleer het goeie gedrag waar een kind mee bezig is door ze te prijzen. Knuffel je kind extra en vertel dat ze geweldig bezig zijn. Geef je kind ook juist aandacht als ze rustig aan het spelen zijn, in plaats van te denken ‘ha ff rust voor mij.’ Anders denkt je baby, dreumes of peuter dat alleen huilen, stout zijn of ander negatief gedrag aandacht opleveren.

Uiteindelijk draait kinderen opvoeden om liefde, respect, communicatie en duidelijke kaders. Hond of kind, zo verschillend is het niet. Wist je trouwens dat honden de beste maatjes zijn voor kinderen?

Bekijk hier eens een filmpje van Cesar:

Reageer op artikel:
Kinderen opvoeden volgens methodiek van honden fluisteraar Cesar
Sluiten