Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 4 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

De harde waarheid: ook als je kinderen ouder worden, zorgen ze nog voor minder nachtrust

Dat ouders met kersverse baby’s niet al te veel slaap krijgen, is inmiddels wel bekend (al dan niet uit eigen ervaring). Volgens onderzoek krijgen ouders gemiddeld maar 4 uur en 44 minuten slaap in het eerste levensjaar van hun baby – zo’n 59 procent minder dan ze daarvoor zouden hebben gehad. Je mag dan denken dat het na die eerste jaren beter gaat, maar niets is minder waar: volgens onderzoek zorgen ook oudere kinderen voor minder nachtrust.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 186 heteroseksuele stellen van middelbare leeftijd, die volwassen kinderen hadden.  Zij moesten aangeven hoe vaak zij hun kind nog hielpen, of dat nou ging om financiële hulp of emotionele steun en advies. Sommige ouders deden dat elke dag, andere slechts een paar keer per jaar. Ze werden ook gevraagd hoeveel zorgen ze zich maakten om hun kinderen en moesten hun slaapgewoonten bijhouden.

Minder nachtrust

Het resultaat was niet verrassend: hoe betrokkener ouders waren in de levens van hun kinderen, hoe minder nachtrust ze hadden. Want of je kind nou 5 of 35 is, het blijft altijd iemand voor wie je je verantwoordelijk voelt, zeker als het wat minder gaat.

LEES OOK: De 4 signalen dat je een slaaptekort hebt (zonder dat je het weet)

Volgens de onderzoekers heeft ook het digitale tijdperk ermee te maken. Kinderen die uit huis zijn bel je nu niet meer één keer per week vanuit een telefooncel, maar kun je de hele dag door appen als je dat wilt. Zodoende blijven we meer betrokken, bij de hoogte- én dieptepunten.

Ook ‘helicopter parenting‘ speelt misschien mee in de resultaten van het onderzoek. Als kinderen ouder worden, hebben helikopterouders er vaak moeite mee dat ze minder invloed hebben op de beslissingen die hun kind maakt.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Minder nachtrust werd wel door andere dingen veroorzaakt bij mannen dan bij vrouwen. De impact op de slaap van mannen kwam vooral door het geven van de hulp zelf, terwijl de vrouwen meer werden beïnvloed door de stress die die hulp met zich meebracht. Nachten wakker liggen en piekeren over of je je kind wel goed hebt opgevoed nu het je hulp nog nodig heeft – jup, klinkt herkenbaar.

LEES OOK: 8 dingen die een goede nachtrust moeilijk maken

Volgens de onderzoekers moeten we ons niet te veel zorgen maken over de aanwezigheid van stress in ons leven, maar kunnen we wel leren om ermee om te gaan. Ga bijvoorbeeld het gesprek aan over hoeveel hulp je kinderen zelf denken dat ze nodig hebben, en of je echt alleen steun biedt of ze meer probeert te controleren. Praat er ook met andere ouders over en waag je eens aan mindfulness.

En onthoud: als er dan nog een beetje stress overblijft, is dat helemaal oké. Het zijn tenslotte wel je kinderen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CBS News

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme