Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 25 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Time out! Zo ga je om met je kinderen die ruzie met elkaar maken

Er is veel geweldig aan het ouderschap, maar scheidsrechter spelen voor je kinderen die ruzie maken met elkaar is een meer uitdagend aspect.

Het is normaal dat je kids soms met elkaar in conflict kunnen zijn, maar dat neemt niet weg dat het – ook emotioneel – vermoeiend kan zijn voor ouders. Als je op een strategische manier ingrijpt en je kinderen aanmoedigt om te leren hoe ze een probleem kunnen lossen, zal het de ‘werklast’ halveren.

1. Voorkom ruzie: tel regels op

Regels of richtlijnen zijn nuttig om duidelijke grenzen te stellen. Deze zorgen ervoor dat het hele gezin het, over het algemeen, met elkaar eens is. Het is de kans om je kids te vertellen hoe je verwacht dat ze met het elkaar omgaan. Afhankelijk van de leeftijd van je kids, kun je hem betrekken bij het bedenken van ‘gezinsregels’ en leuke bonding-activiteiten die jullie samen kunnen doen. De kids kunnen bijvoorbeeld ook een kunstwerk maken waar de regels op komen te staan.

LEES OOK: Waarom je peuter af en toe best even de baas mag spelen

2. Weet wanneer je moet ingrijpen

Het is normaal en zelfs goed voor kinderen om te kibbelen en in conflict te raken. Het leert hen dat mensen anders zin en dat relaties werken omdat er compromissen worden gesloten. In plaats van direct in te grijpen, geef ze de ruimte om te zien of ze zelf een overeenkomst kunnen vinden. Als het echt escaleert, probeer ze dan te herinneren aan de gezinsregels.

3. Erken goed gedrag

Je kinderen zullen niet de hele dag ruzie maken, er zullen zelfs momenten zijn dat ze heel lief met elkaar omgaan. Wanneer je merkt dat ze lief met elkaar omgaan, leuk samen spelen of een vriendelijke taal tegenover elkaar hebben, laat hen dat dan weten. Dat kan al heel simpel door te laten zien dat je het hebt opgemerkt en een compliment geven. Kinderen zijn meer geneigd om gedrag te herhalen als ze zijn beloond in de vorm van aandacht.

4. Leer hoe ze met elkaar moeten omgaan

Kinderen worden niet geboren met relationele vaardigheden, het is aan ons om hen te leren wat nodig is om met andere mensen om te gaan. Onderdeel hiervan is het demonstreren van je eigen interacties met anderen. Wanneer je kinderen het oneens zijn met elkaar, gebruik dit dan als leermogelijkheid om te proberen te begrijpen waar dat vandaan komt en hoe een compromis kan worden gesloten.

5. Probeer je aan de routine te houden

Routine is iets geweldigs voor gezinnen, het geeft het gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid, wat ook zorgt dat de kids begrijpen hoe dingen in het huishouden werken. Zoals bijvoorbeeld een half uurtje televisie kijken voor het eten of huiswerk dat na schooltijd moet worden gedaan. Wanneer routines consistent zijn, wordt de kans op een conflict verkleind, omdat iedereen weet hoe de dingen gaan.

LEES OOK: Oh oh: over de volgende dingen had je moeder stiekem tóch gelijk

6. Coach de kids om het probleem op te lossen

Als je kinderen constant naar je toe komen om te klagen over wat de ander gedaan heeft, probeer dan in plaats van zelf het probleem op te lossen, het probleemoplossings-proces te coachen. Als de kinderen bijvoorbeeld ruzie maken over wie een bepaald speeltje mag gebruiken, vraag hen dan alle oplossingen op te sommen die ze kunnen bedenken en beperk die lijst met hen tot ze de beste optie hebben bedacht.

7. Zorg voor jezelf

Je bent een mens – wat betekent dat gevechten en argumenten je soms een beetje boos maken, dat is volkomen begrijpelijk. Dit betekent ook dat het essentieel is om voor je eigen emoties te zorgen. Weet wanneer jij tot het uiterste gedreven wordt door een argument of conflict van je kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Time out! Zo ga je om met je kinderen die ruzie met elkaar maken
Sluiten