Renée
Renée Kids 3 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Op deze ongelooflijk jonge leeftijd doen kinderen aan sexting (en dit moet jij weten)

Als een kind met een gemiddelde leeftijd van tien jaar zijn of haar eerste telefoon krijgt, horen daar verantwoordelijkheden bij. En over verantwoordelijkheden gesproken, uit recent onderzoek blijkt dat sommige kinderen al vanaf hun elfde aan sexting doen.

Kinderen en sexting

‘Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele media.’ Van de in totaal 110.380 respondenten onder de achttien jaar waren er kinderen van elf jaar die een riskante foto van zichzelf hebben gedeeld. Sterker nog, sinds 2008 zien onderzoekers het aantal mensen die een seksueel getinte foto verstuurt groeien.

Social media

Kinderen zouden zich al snel veilig voelen op apps als Snapchat, waar foto’s ‘verwijderd’ worden. Eén van de professors vertelt: ‘Kinderen begrijpen niet goed wat de oorzaak en het gevolg is. Als ze een foto sturen hebben ze niet altijd door dat ze het niet terug kunnen krijgen.’ Met andere woorden, de ontvanger heeft in dit geval de macht.

Waarom kinderen het doen

Hoewel het vaak de oudere tieners zijn die aan sexting doen, is het volgens onderzoek verstandig om proberen te begrijpen waarom kinderen het doen. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer interesse in seks ze hebben. Sexting wordt gezien als seksueel gedrag en daarom verbaast het de onderzoekers niet dat kinderen ermee bezig zijn.

Wat doe je als ouder?

Het demoniseren van het onderwerp is een slecht idee. Waarom? Omdat kinderen het toch wel doen. Volgens de CNN is het aan te raden om kinderen eigenwaarde te leren. Je zou kinderen niet alleen moeten leren waarom ze voorzichtig moeten omgaan met sexting, maar ook dat ze zich vooral niet gepusht moeten voelen om een pikante foto te maken en te versturen. Daarnaast is het belangrijk om mee te geven dat als ze zo’n sext ontvangen, ze het niet doorsturen.

Korte relaties

Juist omdat relaties in de tienerjaren vaak kort duren is het een groot risico om aan sexting te doen. Op jonge leeftijd is een kind nog kwetsbaarder als de beelden rondgestuurd worden. Sterker nog, 12,5 procent heeft op jonge leeftijd al een sext ontvangen zonder toestemming van de verstuurder. Vaak gaat het om meisjes op foto’s en in video’s. Jongens zijn over het algemeen degene die erom vragen.

Je proactief opstellen en het onderwerp aankaarten is het beste volgens de experts. Als het onderwerp besproken in plaats van vermeden wordt, is het voor een kind makkelijker om naar de ouders toe te komen als er daadwerkelijk iets is gebeurd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Op deze ongelooflijk jonge leeftijd doen kinderen aan sexting (en dit moet jij weten)
Sluiten