Sterre Touw
Sterre Touw Kinderen 4 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Foto’s van kinderen op social media: ‘Ik scherm mijn profiel expres af’

Leuke foto’s van je kids op social media plaatsen: de ene ouder doet het nooit en de ander wil graag alle mijlpalen van hun kind met iedereen delen. Toch zit er helaas ook een nogal duistere kant aan het delen van foto’s van je kinderen op social media. 

LEES OOK: 6 types om meteen te ontvrienden op Facebook of Instagram

Onschuldige foto’s

Uit onderzoek van RTL Nieuws is gebleken dat pedofielen enorm grote hoeveelheden kinderfoto’s van Facebook en Instagram met elkaar uitwisselen op een Russische site. Ze schatten dat er honderden foto’s van onder andere Nederlandse kinderen op de site staan. Iets wat je als moeder écht niet wil. De foto’s lijken onschuldige kinderfoto’s op het strand of als ze aan het spelen zijn, maar de titels die eraan gegeven worden zijn verschrikkelijk. Zo werd er onder de foto van een jongetje ‘super hot Dutch boy’ geplaatst. En daar krijgen we de rillingen van.

Extra voorzichtig

Famme’s Muriël is al een tijdje lang extra voorzichtig met het plaatsen van foto’s van haar kinderen op social media. ‘Ik pas extra goed op met foto’s waar ze misschien ‘te bloot’ op zouden kunnen staan. Ook vraag ik, nu ze steeds ouder worden, steeds vaker toestemming voor het plaatsen van foto’s op social media kanalen. Ze hebben er tenslotte een eigen mening over.’ Ook vader Mitchell kan zich daarin vinden, maar maakt zich er niet per se druk om. ‘Als de foto heel leuk is en hij staat er ook op, dan zet ik hem gewoon op social media. Maar ik ga zeker niet continu foto’s van hem alleen plaatsen. Dat pronken met kinderen vind ik niks.’

Meerwaarde van social media

Naast alle negatieve kanten van het plaatsen van kinderfoto’s op social media is er toch een goede reden waarom veel ouders er juist wél voor kiezen om de foto’s met anderen te delen. De online wereld biedt namelijk voor veel mensen een gemeenschapsgevoel. Door met elkaar foto’s te delen over de mijlpalen van je kind ontstaat er binding tussen mensen.

Afgeschermd account

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen foto’s te delen met de mensen die je echt kent. Yvonne, moeder van een dochter, is het daar mee eens. ‘Ik heb mijn profiel expres afgeschermd en ik plaats nooit tricky foto’s. Gewoon één keer per maand een blije foto van mijn dochtertje is gewoon leuk.’ Laat de gevaren van social media voor ons in ieder geval een wake up call zijn. En misschien is veel leuker om weer eens lekker ‘old school’ fotoboeken te gaan plakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme