Redactie
Redactie Kids 9 nov 2017

Steeds vaker ruzie over foto’s van kinderen op social media

Of je het leuk vindt om foto’s van je kinderen op social media te zetten, moet je helemaal zelf weten. Het wordt echter een ander verhaal als iemand anders besluit dat voor je te doen.

Een vriendin vertelde laatst over een verjaardagspartijtje waar haar zoon was geweest. ‘s Avonds postte de moeder van wiens kind het partijtje was een compleet album op Facebook, inclusief meerdere foto’s waar zoonlief van de vriendin ook op stond. Ai. Ze hadden een ander partijtje afgezegd om bij dit feestje te kunnen zijn, maar om die moeder niet tegen het hoofd te stoten, had ze gezegd dat ze naar een verjaardag van een tante moesten. Nu kwam dat leugentje op een best pijnlijke manier uit, want natuurlijk zag de moeder van het afgezegde partijtje de foto’s ook. Niemand raakte gewond, maar het veroorzaakte wel het nodige gedoe.

De hamvraag

Had de moeder van het jarige kind niet eerst toestemming moeten vragen aan de andere moeders voordat ze de foto’s op social media postte? Ook ouders die niet gelogen hebben om bij het partijtje te kunnen zijn, vinden het wellicht niet prettig dat er foto’s van hun kinderen online staan zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben. En al helemaal als het om ouders gaat die zelf nooit foto’s van hun kroost de wereld inslingeren – waar nog altijd zo’n 35 procent van de Nederlandse ouders bewust voor kiest.

Steeds meer conflicten

De kwestie is zeer actueel, want steeds vaker zijn er conflicten rondom het posten van foto’s op social media. Niet alleen zoals in dit voorbeeld waarbij iemand anders ongevraagd foto’s van jouw kind online plaatst, maar ook situaties waarin een foto die zelf van je kind op je eigen Facebookpagina gezet hebt, vervolgens gedeeld wordt door een ander account.

In dat laatste geval is de oplossing juridisch gezien simpel: een foto die jij gemaakt hebt, mag nooit zomaar door een ander gedeeld worden. Vaak is gewoon vragen of de beheerder van dat andere account de foto weghaalt genoeg, zo niet, dan doet Facebook dat voor je (nadat je een klacht ingediend hebt en zij kunnen zien dat de foto oorspronkelijk van jou is). Als het allemaal echt vervelend wordt, is een gang naar de rechter de volgende stap.

Toestemming vragen

Instanties als een opvang, sportclub of school vragen altijd vooraf toestemming aan ouders of ze het oké vinden als er eventueel foto’s van hun kinderen online zouden komen te staan. Principieel zou het ook zo moeten gaan in het voorbeeld van het kinderfeestje: dat de moeder in kwestie eerst toestemming vraagt aan de ouders van alle kinderen die ook op de foto’s staan.

Nieuwe wet

Volgend jaar mei treedt een nieuwe privacywet in werking waarmee ouders meer beschermd worden tegen onrechtmatig gebruik van foto’s op social media. Nu is het zo dat ‘geen bezwaar maken’ automatisch betekent dat er sprake is van toestemming. Door die wet wordt dat aangepast en moet er specifiek toestemming aan ouders gevraagd worden voordat foto’s geplaatst mogen worden.

Echter, deze wet beschermt alleen tegen plaatsing van foto’s door overheden en bedrijven, niet door familieleden en enthousiaste moeders van jarige kinderen. Die afspraken moeten we vooralsnog echt met elkaar maken.

Sharenting

Onderzoek wees uit dat ongeveer 80 procent van de kinderen voordat ze twee zijn al online te vinden zijn. Tegen de tijd dat ze vijf zijn, zwerven er gemiddeld al zo’n 1500 foto’s van een kind online. Het fenomeen waarbij ouders bovengemiddeld veel foto’s van hun kinderen op social media posten heeft tegenwoordig ook een naam: sharenting.

Nóg zo’n interessante discussie: Wanneer is je kind oud genoeg voor z’n eigen social media-account?

RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Steeds vaker ruzie over foto’s van kinderen op social media
Sluiten