Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kinderen 6 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Bijt je tong af.’ Kinderen verkeerde keuzes laten maken is ‘t beste wat je kunt doen

Soms moet je gedrag bij een ander zien om je te beseffen dat je precies hetzelfde doet. Mijn kinderen behoeden voor het maken van verkeerde keuzes is er zo eentje. En toch is dat het beste wat je kunt doen als ouders. Bijt dus wat vaker je tong af in plaats van de hele tijd ‘NIET DOEN!’ te roepen tegen je kinderen.

Een voorbeeldje uit de eigen praktijk thuis. Afgelopen weekend waren we met het gezin op pad. Op de plek in het bos is een heerlijk restaurant waar wij – de man en ik – ons altijd nestelen met een cappuccino en overheerlijke wortel- of appeltaart, terwijl de jongens op strooptocht gaan. We hadden ze al meerdere keren gewaarschuwd dat ze niet op de omliggende slootjes en waterplas moesten gaan staan, omdat het ijs niet meer te vertrouwen was. Normaal gesproken zou ik dan als een mix tussen een overijverige politieagent en hypernerveuze moederkloek op ze toezien. En ze continue waarschuwen voor het onbetrouwbare ijs, waar ze doorheen zouden kunnen zakken. Mijn onrustigheid viel de man op die zei ‘laat ze nou, wat er kan gebeuren, de slootjes zijn ondiep. Een nat pak zal een wijze les zijn en je hebt toch reservekleding bij je, toch?’ En daar had hij gelijk in…

LEES OOK: Laat jongens vooral jongens zijn. Waarom de SIRE campagne een schot in de roos is.

De verkeerde keuzes

Je moet je kinderen soms de verkeerde keuzes laten maken. Op die manier leren ze dat bepaalde acties consequenties hebben. Consequenties waar ze alleen maar voor naar zichzelf kunnen kijken. Dit betekent natuurlijk geen vrijbrief voor het toelaten van gevaarlijke situaties. Zoals die van het mes en het jongetje. Zodra mijn jongens met een gevaarlijk mes in de weer willen gaan grijp ik in. Of een watervaste Edding stift, je weet wel zo’n witte dikke stift met een zwarte dop en rode letters. Levensgevaarlijk – voor mijn nieuwe meubelen en fris geverfde muur dan, hè. No go.

Terug naar het weekend, het bos en de half bevroren slootjes. ‘Mahamma, mama, MA-MAAAAA.’ En ja hoor, it giet oan, waar ik ‘bang’ voor was gebeurde. De middelste kwam na een kwartier aangerend. Eén been, kletsnat, bibberend van de kou. ‘Ik ben door het ijs gezakt’, inclusief pruillip en bedremmeld gezicht. Ik beet nogmaals op mijn tong en onderdrukte een gegrinnik. Ik besloot niks te zeggen. De man keek geamuseerd. ‘Gelukkig hebben we reservekleding bij ons.’ Mijn 7-jarige boef keek me aan en zei de betoverende woorden ‘dank je, mam. Ik heb mijn lesje wel geleerd.’ De slimmerd, hij kopieerde de woorden die ik zo vaak had geroepen als de jongens iets deden wat niet mochten en ze straf kregen.

LEES OOK: Waarom je je kinderen deze 5 gevaarlijke dingen moet laten doen.

Liefdevolle opvoeding

De beste opvoeding die je je kind kunt geven is die van liefdevolle ondersteuning. Ze zullen regelmatig op hun snufferd gaan, zich bezeren, elkaar te hard een knal verkopen om er een nog hardere voor terug te krijgen. En binnen de kaders en regels die je stelt als ouders zullen je kinderen de grenzen opzoeken en fouten maken. Leren door te vallen en weer op te staan. Zo lang ze maar weten dat ik er zal zijn voor ze om ze op te vangen als ze mijn hulp echt nodig hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme