Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 24 februari 2017

Je kind verplichten om opa of oma een kus te geven? Doe het niet!

Stel je voor dat je op de verjaardag van je kind een feestje geeft voor de hele familie. Opa, oma, tantes, ooms, neefjes, nichtjes: de hele reutemeteut is uitgenodigd. Beregezellig, maar wanneer opa vraagt om een kus (je kind heeft zojuist een cadeautje van hem gekregen) wordt er geweigerd. Wat is dat nou? Niet zo aanstellen en hop, gewoon die kus geven.

Kinderen hebben krachtige instincten

Bovenstaand is een voorbeeld van hoe je niét zou moeten handelen, althans volgens sommige deskundigen in The Guardian. Kinderen hebben volgens hen van nature krachtige instincten. Als ze zich ergens niet comfortabel bij voelen kan het voorkomen dat ze weigeren om het te doen. En dat is prima. Wat niet handig is, is hoe sommige ouders hier, soms onbewust, op reageren.

Geen gehoor aan deze instincten

In sommige situaties (zoals het verjaardagspartijtje) overschrijden ouders de natuurlijke instincten van hun kind, stelt columniste Annalisa Barbieri in een artikel gepubliceerd in de krant. Vaak vanwege sociale redenen. Het zou bijvoorbeeld onbeleefd zijn om geen kus te geven aan opa, en er ‘niet leuk uitzien’ voor de foto als ze dat ook niet doen bij tante Hennie. Ze doen het maar gewoon. Ook al hebben ze daar geen zin in.

Verkeerde signalen

Wat hier verkeerd aan is? Zodra je kinderen echt heel erg dwingt om iemand te kussen of knuffelen terwijl ze dat niet willen, geef je volgens Barbieri het signaal af dat de manier waarop het kind zich voelt er niet toe doet. Je geeft ze de indruk dat de wensen van volwassenen er méér toe doen dan die van henzelf. En dat is niet goed voor een kind.

Een expert legt uit

Volgens Lucy Emmerson van het Sex Education Forum (SEF) kan het gedwongen kussen van familieleden (of andere mensen) zelfs schadelijk zijn voor kinderen. Leren over goedkeuring of toestemming is wat haar betreft een essentieel onderdeel van seksuele voorlichting. Dwing je een kind tot genegenheid met een familielid, dan zorgt dit alleen maar voor verwarring.

Kinderen die verplicht worden om een familielid te kussen kunnen moeite krijgen met het aangeven van hun grenzen

Als een kind keer op keer te horen krijgt dat het niet de controle heeft over zijn of haar eigen lichaam, of geen recht heeft op ‘weigering’, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Zelfs al gaat het om iets onschuldigs als het kussen van opa of oma, stelt Emmerson. Dat klinkt pittig. Maar ze gaat nog verder.

Ze waarschuwt dat kinderen die telkens weer verplicht worden om een familielid te kussen, moeite kunnen krijgen met het aangeven van hun grenzen op seksueel gebied. Dat zal dus niet van een kus het geval zijn, maar wel als het stelselmatig gebeurt. Haar punt is: als ze niet leren om ‘nee’ te zeggen, hoe kun je dan verwachten dat ze dit op latere leeftijd doen? En herkennen ze dan wel het verschil tussen een gewenste en ongewenste situatie? Oké, maar gaat haar theorie misschien niet een beetje ver?

Vervaging van grenzen

Peter Saunders, directeur van the National Association for People Abused in Childhood is het in elk geval met Emmerson eens. Kinderen mogen volgens hem nooit gedwongen worden om iets te doen waar ze zich ongemakkelijk bij voelen. Het heeft meer impact dan je denkt. Kinderen zijn instinctief en intuïtief rond mensen waar ze zich niet comfortabel bij voelen, stelt hij. En volwassenen moeten dat respecteren.

Waar het volgens Saunders vooral om gaat zijn grenzen. En deze vervaging van grenzen (door ze te dwingen iemand te zoenen terwijl ze dat niet willen) kan het begrip dat kinderen hebben van wat goed en fout is vervagen.

Wat moet je als ouder doen?

Het is eigenlijk vrij simpel. Als je kind geen kus wil geven aan bijvoorbeeld een opa of oma, dan is dat zijn of haar eigen keuze. Een keuze die je als ouder moet respecteren. Voelt een volwassene zich beledigt? Dan is het toch echt aan deze persoon om hiermee om te gaan. Niet aan je kind om de situatie leuk te houden.

En trouwens, er zijn genoeg andere manieren waarop een kind een familielid kan bedanken. Wat dacht je van een handdruk, of een simpele ‘dankjewel’? Everybody happy.

The Guardian

Reageer op artikel:
Je kind verplichten om opa of oma een kus te geven? Doe het niet!
Sluiten