Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 8 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Kinderen die vriendjes hebben met zelfbeheersing, ontwikkelen meer wilskracht

Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Dat blijkt maar weer eens uit onderzoek van de universiteit van Colorado. Daaruit blijkt dat je wilskracht kan trainen en dat dat alles te maken heeft met je omgeving.

Marshmallow-test

Misschien heb je al eens gehoord over de beroemde marshmallow-test. In dat onderzoek mochten kinderen kiezen: of je eet de marshmallow die voor je neus liggen nu op, of je wacht 10 minuten en krijgt 2 marshmallows. De kinderen die 10 minuten wachtten hadden meer zelfbeheersing of konden zichzelf beter afleiden. Uit een volgend onderzoek uit 1990 bleek dat die kinderen later ook intelligenter bleken dan de inmiddels tieners die destijds wel toegaven aan de verleiding.

Wilskracht trainen

De University van Colorado besloot dat onderzoek uit te diepen en probeerde te ontdekken in hoeverre je die wilskracht kan trainen en in hoeverre je omgeving daarin een rol speelt. Voor het onderzoek zetten ze willekeurig jonge kinderen die wel wilden wachten op twee marshmallows en de kinderen de de marshmallow meteen opaten door elkaar.

Wat blijkt: de kinderen waren bereid langer te wachten als ze hoorden dat andere groepsleden óók bereid waren te wachten op 2 marshmallows. Zij wilden veel langer wachten dan de kinderen die van tevoren geen informatie had gekrege over hun groepsgenootjes.

Het gedrag van de groep heeft dus direct invloed op het gedrag van het kind. Kortom: het loont om je kind om te laten gaan met andere kinderen of volwassen die hun zelfbeheersing en wilskracht onder controle hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderen die vriendjes hebben met zelfbeheersing, ontwikkelen meer wilskracht
Sluiten