Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 30 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze 8 foto’s van je kind kun je beter niet op social media plaatsen (én dit is waarom)

In deze moderne tijd is het niet meer dan normaal om elke leuke gebeurtenis met je kinderen te delen op social media als Instagram en Facebook. Maar hier zitten ook grenzen aan. Deze acht kinderfoto’s kun je liever niet online zetten.

Uiteindelijk beslis je het als moeder of vader natuurlijk altijd zelf. Maar het kan wel handig zijn om de volgende punten in gedachten te houden.

1. In bad

Foto’s waarop je kind gedeeltelijk of geheel naakt is, op social media plaatsen is af te raden. Zelfs als je dit alleen met vrienden deelt. Het klinkt heel logisch, maar het kan al heel gauw gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan foto’s waarop de kinderen in bad zitten. Helaas kunnen dit soort beelden ook in verkeerde handen belanden. Neem dus het zekere voor het onzekere!

2. Als je kind ziek of gewond is

Je kind kan hier mogelijk nog niet zelfstandig over beslissen. Bedenk voor het plaatsen altijd even hoe jij je zou voelen als er een soort gelijke foto van jou online staat.

3. Beschamende foto’s van je kind

Foto’s waar de kinderen grappig opstaan of waar ouders een grapje met ze uithalen, zijn best een hype. We kennen allemaal wel zo’n viral bericht. Het is even lachen. Maar later kan het ook nadelige gevolgen hebben. Het kan de vertrouwensband tussen jou en je kind beschamen. Een kind kan denken: ‘Wat als ik nu iets geks doe, wordt dat dan ook weer aan iedereen getoond?’ Maffe babyfoto’s en anekdotes bleven vroeger bewaard in het fotoalbum voor familie. Online kan het rondgaan als een lopend vuurtje. Bovendien: wat online staat gaat nooit écht weg.

LEES OOK: Foto’s van kinderen op social media: ‘Ik scherm mijn profiel expres af’

4. Als je kind op het potje zit

De kans is groot dat je kind later als opstandige puber niet zoveel zin heeft om beelden terug te zien van de allereerste keer dat hij of zij braaf in het potje een nr 2 deed.

5. Privé gegevens

Houd je kinderen zo beschermd en veilig mogelijk door zo min mogelijk privé gegevens op social media te zetten.

LEES OOK: Is jouw kind klaar voor Instagram en andere social media?

6. Groepsfoto’s waarop ook andere kinderen te zien zijn

Als jij het zelf leuk vindt om foto’s van je kind(eren) te delen op social media is hier niks mis mee. Maar bij groepsfoto’s kan dit anders liggen. Iedere ouder beslist tenslotte zelf of er foto’s online komen. Vraag voor de zekerheid altijd even toestemming aan de ouders van de andere kinderen.

7. Foto’s waarmee een kind op school gepest kan worden

Dit is een lastige, want pesten schuilt al gauw in een klein hoekje. Toch is het handig om in de gaten te houden wat voor impact beelden en berichten op school hebben. Een lieve of gekke bijnaam kan binnen de familie heel gebruikelijk zijn, maar door scholieren gebruikt worden om een kind mee te pesten.

8. Mogelijk onveilige situaties

Wil je die geinige foto delen waarop je kind even een bierflesje vasthoudt? Iedereen begrijpt toch dat het een foto met een knipoog is? Dit hoeft niet altijd. Het is natuurlijk ook zo dat jij de context wel kent, maar anderen niet. Soms zie je niet eens dat er iets op de foto gebeurd wat gevaarlijk is. Door dit op Instagram of Facebook te delen, kunnen er negatieve reacties jouw kant op komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parenting

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 8 foto’s van je kind kun je beter niet op social media plaatsen (én dit is waarom)
Sluiten