Redactie
Redactie Tips & Tricks 31 aug 2017

Famme test kindvriendelijke plekken #1: het Kinderkookkafé in Amsterdam

Elke maand test Famme een kindvriendelijke plek in Nederland. Of het nou een hysterische indoor-speeltuin, tropisch zwemparadijs of hipster caféetje is: we leggen ze stuk voor stuk aan onze meetlat der kindvriendelijk- en geschiktheid. We trappen af met het Kinderkookkafé (geen spelfout) in Amsterdam.

Van alle dingen waar ik goed in ben, is koken er niet één van. Geen paniek, er wordt bij ons thuis elke avond gewoon prima gegeten en ik kan heus wel dingen klaarmaken, maar om te zeggen dat ik hoop dat onze dochter mijn talenten in de keuken erft… nou nee. Dus de keuze om deze reeks te beginnen bij dit culinaire kinderinstituut was er typisch eentje in de categorie ‘eigen belang’.

Leerzaamheid: 9

Het idee is naast heel leuk, ook oprecht nuttig: bij het Kinderkookkafé willen ze kinderen al vanaf jonge leeftijd betrekken bij de maatschappij én bij wat er gebeurt in de keuken. Of dat nou is door het versieren van een cupcake of een volledig driegangenmenu opdienen: hier kunnen kinderen het leren. Toegegeven, hoe je een cupcake moet versieren kan ik mijn driejarige dochter ook uitleggen, maar dat driegangenmaal bereiden vind ik aanzienlijk lastiger. Het feit dat ze dit allemaal kunnen leren bij het Kinderkookkafé, verklaart de hoge score in deze categorie.

Geschiktheid voor meerdere leeftijden: 9

Er zijn een paar opties: de help-jezelf-bar (geschikt voor 0-100 jaar), waar je o.a. kan kiezen uit koekjes bakken, een puzzel maken van wortel en komkommer (leuk én gezond), zelf sinaasappelsap persen, een pizza beleggen en bakken of ‘gewoon’ een boterham smeren. Voor de iets oudere kinderen is er ook de mogelijkheid een high tea voor te bereiden (van 6-8 jaar), en de oudere kinderen (vanaf 8 jaar) kunnen zich wagen aan dat eerdergenoemde driegangenmenu. De high tea en het diner worden vervolgens opgediend aan door de koks zelf uitgenodigde gasten. Met andere woorden: zowel baby’s, beginnende tieners en alles daartussenin kan zich hier vermaken (de een waarschijnlijk iets langer dan de ander).

Sfeer voor volwassenen: 6

Wat mij betreft misschien de enige downer: het is niet per se een plek die ook heel leuk is voor volwassenen. Natuurlijk gaat het daar a priori niet om, maar het is toch leuk meegenomen als het wél zo is. Het Kinderkookkafé is gewoon het domein van en voor kinderen, en daar gaat het hier duidelijk om.

Uitvoering: 8,5

Mijn dochter waagde zich aan het bakken van koekjes (lees: deeg uitrollen, het uit de vormpjes halen, besmeren met eigeel, de oven in en vijf minuten wachten tot ze er prachtig, goudgeel uitkwamen). Ze moest eerst zelf aan de hand van een plaatje de benodigde ingrediënten uitkiezen, en ik mocht niks doen. Dat was voor beide partijen een prima oplossing. We gingen naar huis, en de dochter deelde aan papa, de buurvrouw en een dag later aan oma volop koekjes uit. ‘Zelf gebakken’, sprak ze vol trots.

Weerafhankelijkheid: 10

Het koken gebeurt binnen, maar er is ook een groot terras bij het café (inclusief speeltuin). Kortom: weer of geen weer.

Eindcijfer: 8,5

Meer informatie vind je op de website van het Kinderkookkafé.

Just so you know

NB. Er wordt gewoon betaald voor consumpties bij plekken die door Famme bezocht worden.

Heb je zelf ook een plek die je graag wil aandragen voor deze categorie? Mail ons op [email protected]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Famme test kindvriendelijke plekken #1: het Kinderkookkafé in Amsterdam
Sluiten