Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 15 nov 2016

Kindermishandeling: kijk niet weg

Je moet er niet aan denken dat het gebeurt, maar naar schatting zijn jaarlijks 119.000 kinderen in Nederland slachtoffer van mishandeling. Nog niet de helft van deze gevallen is overigens bekend bij hulpverleners. Simpelweg omdat mensen geen melding doen bij vermoedens van mishandeling.

Er zijn verschillende redenen dat mensen geen aangifte doen ondanks hun vermoedens. Zo kunnen ze bang zijn voor de consequenties, of bang zijn dat ze het (toch) mis hebben. Terwijl mishandelde kinderen het zwijgen van omstanders juist als het meest pijnlijk ervaren. Het geeft ze het gevoel dat ze er niet toe doen, dat ze niks waard zijn en dat niemand om ze geeft.

Lees ook: Huiselijk geweld: deze hashtags zorgen voor ontroerende verhalen

Voorgoed veranderen

Mishandelde kinderen die zelf niet durven te praten, hebben juist mensen in hun omgeving nodig die hun signalen opmerken en die vervolgens in actie komen. Bijvoorbeeld familieleden, leerkrachten, buren of mensen van de sportclub. Die ene persoon die wél melding durft te maken, zal het leven van een mishandeld kind voorgoed veranderen.

#ikkijknietweg

Taskforce Kindermishandeling en Seksueel misbruik heeft daarom vandaag, 14 november, tijdens de Week tegen Kindermishandeling, de campagne #ikkijknietweg gelanceerd. Om mensen op te roepen niet weg te kijken, maar in actie te komen. Het welzijn van kinderen moet immers altijd voorop staan.
Hier een van de filmpjes waarmee Taskforce de aandacht wil vestigen op hun campagne:

Risicogroep

Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Het is dus niet altijd zo dat een kind geslagen hoeft te worden (lichamelijke mishandeling), ook seksueel misbruik, psychische mishandeling en verwaarlozing vallen onder deze noemer. Dus het kind dat met blauwe plekken loopt die wel erg groot zijn en steeds lijken terug te komen. Het kind dat vaak niet op school is en zo wel, er slecht uitziet, het kind dat ineens van heel spontaan verandert in een stil muurbloempje. Het kind wiens ouders elkaar op het schoolplein in de haren vliegen… Al deze kinderen vallen onder de `risicogroep`.

Wat te doen bij vermoedens?

Als je het vermoeden hebt dat een kind in je omgeving wordt mishandeld, kun je het volgende doen:
– Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is, dan klopt dat vaak ook. Je bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die hier iets mee doet.
– Praat met het kind zelf of met de ouders. Sta er bij stil dat kindermishandeling vaak het gevolg is van onmacht. Je kunt al helpen door er te zijn voor het gezin. Of door een luisterend oor te zijn voor het kind.
– Je kunt advies of hulp Veilig Thuis bellen via telefoonnummer 0800-2000. Een hulpverlener bekijkt dan in overleg welke stappen gezet kunnen worden en welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem.

Veilig thuis

Op Vooreenveiligthuis.nl vind je meer informatie over hoe je het beste kunt handelen bij het vermoeden van kindermishandeling. De website geeft tips en adviezen, telefoonnummers van hulpverleners en links naar organisaties zoals Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming.

Ben jij zelf slachtoffer van kindermishandeling en wil je (anoniem) je verhaal doen om anderen te waarschuwen wat er kan gebeuren als ze niks doen? Mail dan naar [email protected]

Kindermishandeling komt helaas over de hele wereld voor, en ijzersterke campagnes hebben ze ook in het buitenland. Deze bijvoorbeeld, uit Zuid-Korea.

Weektegenkindermishandeling.nl

Reageer op artikel:
Kindermishandeling: kijk niet weg
Sluiten