Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 15 aug 2018

Hoe de kinderopvang de hersenen van je kleine beïnvloedt, volgens de wetenschap

Voor werkende ouders is het ideaal om je kind naar de kinderopvang te brengen, maar ook een van de moeilijkste en meest emotionele dingen van het ouderschap. Het is nooit makkelijk om je kleine uit handen te geven aan iemand anders, hoe bekwaam of gekwalificeerd ze ook zijn.

Het is normaal dat je je zorgen maakt en dat je je afvraagt of ze niet beter thuis kunnen blijven. Omdat onze kinderen zo belangrijk zijn, is het van belang om te kijken wat er gezegd wordt over de invloed van de kinderopvang op de hersenen van je kleine.

Niet allemaal hetzelfde

Allereerst moet, zoals een artikel in Psychology Today opmerkt, worden verteld dat er grote verschillen kunnen zijn van het ene dagverblijf tot het andere. ‘Vragen hoe een kinderopvang het gedrag en de ontwikkeling van een kind beïnvloedt, lijkt veel op vragen hoe het ouderschap het gedrag en de ontwikkeling van een kind beïnvloedt … De [effecten] hangen samen met de kwaliteit van de zorg, het soort zorg en de hoeveelheid tijd die het inneemt.’

Dat gezegd hebbende, wijzen onderzoeken op tegenstrijdige conclusies. Psychology Today citeerde een onderzoek van het Nationaal Institute of Child Health and Human Development naar Early Child Care in het begin van de jaren negentig. De studie wees uit dat er een verontrustende correlatie bestaat tussen uren doorgebracht in een kinderopvang en gedragsproblemen zoals agressie en uitdagendheid in schooljaren later. Dit kan zijn omdat volgens dit specifieke onderzoek 60 procent van de kinderen in de kinderopvang geen intensieve zorg ontvangt of krijgt wat ze nodig hebben.

Maar raak niet in paniek, want er zijn enkele duidelijke voordelen van vroege blootstelling aan onderwijsinstellingen. Een studie toonde aan dat kinderen die zijn naar een dagopvang gaan, over het algemeen een beter kortetermijngeheugen hebben en beter presteren op geheugengebaseerde gestandaardiseerde tests. Het onderzoek merkte ook op dat academische prestaties op het gebied van wiskunde en lezen beter scoren onder kinderen die naar een opvang gaan. Bovendien bleek dat tijd doorbrengen in dagverblijven een positieve invloed heeft op vroege sociale vaardigheden zoals samenwerking, bewering, verantwoordelijkheid en zelfbeheersing. Deze voordelen verdwijnen op latere leeftijd, maar wetenschappers moeten nog bepalen of ze opnieuw verschijnen.

Geen reden voor alarm

Als je deze bevindingen verontrustend vindt, neem ze met een korrel zout. De onderzoekers zelfs ‘waarschuwden dat de bevindingen geen reden voor alarm zouden moeten zijn, omdat de effecten van kinderopvang klein bleken te zijn’ en dat ‘de effecten van de kinderopvang ook veel kleiner waren dan de effecten van een goede of slechte opvoeding.’

Het is eigenlijk vooral belangrijk dat de kwaliteit van de opvang goed is. Gevoeligheid en ontvankelijkheid voor de behoeften van je kind moet volgens de wetenschappers je topprioriteit zijn, dus noteer dat bij het kiezen tussen verschillende opvangcentra.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe de kinderopvang de hersenen van je kleine beïnvloedt, volgens de wetenschap
Sluiten