Opvang nodig voor je kind? 7 verschillende oplossingen

Kinderen Lisa van den Akker 22 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Het is zover, je kind gaat naar de kinderopvang. Je vindt het leuk vanwege de sociale contacten, of het moet gewoon omdat jij en/of je partner niet meer thuis kunnen blijven. Maar dan de vraag: wat voor kinderopvang past het beste bij jullie zoon of dochter?

Er zijn verschillende soorten kinderopvang voor je kind. Welk soort je kiest is afhankelijk van je behoeftes en wensen.

Kinderopvang op maat

Dit is waar je in Nederland allemaal uit kunt kiezen.

1. De kinderdagopvang of crèche

De kinderdagopvang of crèche is misschien wel de bekendste opvang. Deze opvang is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De kinderen zitten in groepen van maximaal 16 kinderen, afhankelijk van de leeftijd en de begeleiders.

Sommige groepen bestaan uit kinderen van verschillende leeftijden, andere groepen bestaan uit kinderen van dezelfde leeftijd. De groepen worden begeleid door leidsters of pedagogische medewerkers. Je zou zeggen dat dit voor veel ouders de meest voor de hand liggende keuze is, maar met de huidige tekorten aan personeel, is het niet altijd makkelijk om een plekje op de kinderopvang te krijgen.

2. De gastouder

Een gastouder is een kleine thuisopvang. In de groepen zitten er maximaal 6 kinderen bij elkaar. De gastouder vangt de kinderen thuis op, samen met zijn of haar eigen kinderen.

Een gastouder is altijd aangesloten bij een gastouderbureau. Het bureau zorgt voor de betaling en bemiddeling. Een gastouder vind je door langs een gastouderbureau te gaan.

3. De peuteropvang

De peuteropvang werd vroeger een peuterspeelzaal genoemd. De eisen van de peuterspeelzalen zijn tegenwoordig gelijk aan die van de dagopvang en daarom wordt er tegenwoordig gesproken over peuteropvang in plaats van een peuterspeelzaal.

De peuteropvang is bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar oud. De kinderen gaan hier een paar dagdelen per week naartoe zodat ze zich kunnen ontwikkelen op sociaal gebied en zich rustig kunnen voorbereiden op school.

4. De ouderparticipatiecrèche

Een ouderparticipatiecrèche is een groep ouders die dit zelf organiseert en zelf voor de opvang zorgen. De ouders zijn verantwoordelijk voor alle facetten van de crèche. De meeste ouderparticipatiecrèches zijn officieel erkende kinderopvangcentra.

5. Bij de familie

Veel ouders kiezen ervoor om hun eigen familie – opa’s en oma’s, tantes en ooms – te laten oppassen. Als dit goed georganiseerd wordt en dit in vertrouwen gebeurt, kan dit een heel fijne en flexibele opvang zijn.

6. Au pair

Vaak worden au pairs geassocieerd met rijke gezinnen, dit zorgt ervoor dat de meeste gezinnen zich er niet in verdiepen. Zonde eigenlijk want er kunnen ook voordelen aan zitten. En zeker als je meerdere kinderen hebt, valt het qua kosten ook wel mee. Hier lees je alles wat je wil weten over au pairs.

7. Oppas aan huis

Steeds meer ouders kiezen ervoor om een oppas aan huis te laten komen voor de opvang van hun kind(eren). Er zijn verschillende bemiddelingsbureau’s die je kunnen helpen een geschikte oppas te vinden. Zoek je structurele opvang? Dan wordt dit vaak een nanny genoemd in plaats van een oppas. In dit artikel vind je alles over het verschil tussen een nanny en een oppas.

De ultieme survival gids voor de eerste crèche dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme