Marleen Staal
Marleen Staal Gezondheid 14 mei 2019

Kinderrechtenorganisatie wil vaccinatie tegen mazelen verplichten

Over vaccineren is in ons kikkerlandje een hoop te doen. Steeds meer ouders kiezen ervoor hun baby niet te vaccineren. Ook tegen mazelen blijft de vaccinatiegraad onder de 95% . Daarom moet vaccinatie tegen mazelen volgens de Kinderrechtenorganisatie  KidsRights verplicht worden. 

Vaccineren is in Nederland niet verplicht, maar nog altijd een keuze. Je wordt als ouder voorgelicht over het vaccinatieprogramma, al blijft het aan jou de beslissing of je dit doet. In Nederland zijn daarom de meningen sterk verdeeld over of vaccineren verplicht moet worden of niet. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld ethische bezwaren, zoals een geloofsovertuiging die niet achter vaccineren staat.

Lees ook: Over vaccineren is veel ophef in het nieuws. Waar dat over gaat lees je hier. 

Na voorlichting volgt verplichting

Toch hebben we als land volgens KidsRights geen andere keus dan ouders toch deze verplichting op te leggen, vertelt Marc Dullaert, voorzitter van KidsRights, aan de Volkskrant. “Als voorlichting niet helpt, zul je toch iets anders moeten doen. Het kan niet zo zijn dat je als ouder een ander kind in gevaar brengt omdat je je eigen kind niet wilt laten vaccineren.” Als het aan KidsRights ligt, is het daarom belangrijk om elk risico voor te zijn en vaccineren te verplichten.

Nederland op zesde plek

KidsRights brengt vandaag een lijst uit waar 181 landen op staan en in hoeverre zij de regels van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties naleven. Nederland staat in deze lijst op de zesde plek, maar is wel tien plekken gedaald in de categorie gezondheid omdat kinderen minder goed beschermd zijn vanwege het feit dat steeds minder kinderen worden gevaccineerd, aldus de Volkskrant.

Hoewel de vaccinatiegraad in Nederland lichtelijk is gedaald, wil de staatssecretaris van Volksgezondheid vaccineren nog niet verplichten. Pas wanneer Nederland in een risicozone dreigt te komen, worden eventuele plannen hierover verder bekeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderrechtenorganisatie wil vaccinatie tegen mazelen verplichten
Sluiten