Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 24 okt 2018

De eerste stapjes: schoenen aanschaffen of toch beter op blote voeten laten lopen?

Eindelijk! Je kleintje loopt, een mijlpaal die je niet snel zal vergeten. Vaak denken ouders bij de eerste stapjes ook direct aan de aanschaf van de eerste schoentjes, maar is dat al nodig?

Waar schoenen onze voeten beschermen tegen de kou en scherpe objecten, worden er ook vooral schoenen gedragen omdat men dat mooi vindt. Het idee dat schoenen nodig zijn om kindervoeten zich goed te laten ontwikkelen is niet waar. Sterker nog, hoe meer de schoen op een blote voet lijkt, hoe beter het is.

Blote voeten

Als de eerste stapjes plaatsvinden, aan de hand of langs meubels, is het verstandig om je kleine op blote voeten te laten stappen. Zo kunnen de voeten en spieren op een natuurlijke manier groeien en kracht ontwikkelen en heeft je kleien ook het meeste grip. Als het koud is en je de voetjes warm wilt houden kun je er natuurlijk een slofje of sokje aantrekken – let er wel op dat er een antislipzool onder zit. Naast het feit dat het goed is voor de ontwikkeling van de groei en kracht, is het ook goed voor de ontwikkeling van de ‘tastzin’ van de voeten. Dankzij de meer dan 200.000 zenuwuiteinden in de voetzool krijgt je kind extra veel informatie binnen over de omgeving. Op blote voeten lopen versterkt ook de voetzool van je kind, waardoor platvoeten worden voorkomen én schimmmelinfecties worden ook voorkomen: door op blote voeten te lopen transpireert de voet van je kind minder en kunnen de voeten beter ademen. Laat je kind dus zo lang mogelijk op blote voeten lopen en als je dan toch kiest om schoenen aan te schaffen, kies dan schoenen die de blote voeten situatie zoveel mogelijk nabootst, bijvoorbeeld soepele, zachte slofjes. .

Eerste schoentjes

Een soepele schoen is over het algemeen dus beter dan een stijve schoen. Een soepel schoen laat veel meer beweging van de voet toe en creëert de maximale bewegingsvrijheid wat goed is voor de ontwikkeling van de voet. Voor jonge kinderen zijn schoenen geschikt waarbij je de zool met één hand kunt buigen. Het is ook vooral belangrijk dat je de juiste maat aanschaft, laat dat dan ook goed opmeten. Een schoen die te groot is ondersteunt de voet van je kind niet en een schoen wat te krap is, is ook niet bevorderlijk. Een goede truc om de juiste maat te meten is wanneer een vinger achter de schoen past wanneer je kind hem aanheeft.

Naast de maat is de pasvorm ook belangrijk, bij de hiel en het ‘bovenwerk’ moet het stevig zijn: dat geeft voldoende steun en helpt zwikken voorkomen. Kijk ook naar de sluiting van de schoen. Een veterschoen geeft over het algemeen meer ondersteuning en stevigheid, je kunt ze natuurlijk strak aantrekken. Klittebandschoenen zijn daarentegen natuurlijk heel handig en ook een prima keuze wanneer je je kind af en toe op schoenen laat lopen. Laat je in schoenenwinkels goed informeren, enkele merken met goede babyschoenen zijn Mockies, Bobux en Shoesme.

Ken jij nog andere merken met goede kinderschoenen? Laat het andere mama’s weten op het Mamaforum!

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De eerste stapjes: schoenen aanschaffen of toch beter op blote voeten laten lopen?
Sluiten