Wildgroei aan kinderslaapcoaches, maar kwaliteitscontrole ontbreekt

Nieuws Lisa van den Akker 23 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Slapeloze nachten ken je als ouder van jonge kinderen waarschijnlijk als geen ander. Het hoort erbij, maar natuurlijk slapen we liever door. Daarom wenden steeds meer ouders zich tot een kinderslaapcoach, die ouders helpen met tips en trics voor slecht slapende kinderen. Handig, denk je misschien, maar experts zijn niet zo enthousiast. Zo blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV).

Gisteren was het programma Slapeloze kinderen, radeloze ouders te zien op NPO2. Daarin werd aandacht besteed aan het groeiend aantal kinderslaapcoaches in Nederland. Omdat veel ouders de adviezen van consultatiebureaus vaak ontoereikend en achterhaald vinden, wenden zij zich tot een slaapcoach. Orthopedagogen, jeugdartsen en somnologen (slaapgeneeskundigen) wijzen echter op de mogelijke risico’s door het ontbreken van kwaliteitscontrole op slaapcoaches en slaapcoach-opleidingen.

Grote toename kinderslaapcoaches

De kinderslaapcoaches schieten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Drote kans dat jij er ook wel eentje kent of voorbij hebt zien komen op Instagram. Op basis van gesprekken met kinderslaapcoachopleiders, kinderslaapcoaches, gegevens van de Kamer van Koophandel en Instagram telt Pointer minstens 100 geregistreerde kinderslaapcoaches. In werkelijkheid zijn het er meer. Ter vergelijking, in 2016 was er nog maar één kinderslaapcoach.

Kinderslaapcoaches, vaak moeders die zelf ook getobd hebben met zeer slecht slapende kinderen, hebben doorgaans een parttime online opleiding gevolgd in Nederland of buitenland, variërend van enkele dagen tot circa een jaar. In principe kan iedereen de titel kinderslaapcoach gebruiken, want hij is niet beschermd. Landelijke registratie van slaapcoaches en kwaliteitseisen ontbreken.

Verschillende ervaringen

De ervaringen, van ouders die de hulp in hebben geschakeld van een kinderslaapcoach, verschillen. Sommige ouders voelen zich goed geholpen door de adviezen van een slaapcoach, anderen niet of nauwelijks. Moeder Jamie Vrolijk-Van Beekum vertelt aan Pointer: “We zijn inmiddels een paar honderd euro armer, heel veel tips rijker, maar zonder veel succes.”

Experts pleiten daarom voor meer regulering en kwaliteitscontrole. “Ik heb wel eens gezien dat adviezen gegeven zijn die eigenlijk niet aansloten bij het kind”, zegt kinderneuroloog en somnoloog Sigrid Pillen tegen Pointer. “Dat er een te vroege bedtijd geadviseerd werd, waardoor een kind alleen maar langer wakker lag en de slaapproblemen alleen maar erger werden.” Volgens Pillen schuilt er dan ook een risico in het inhuren van duurbetaalde kinderslaapcoaches zonder medische of pedagogische achtergrond.

Maar ook kinderslaapcoaches zelf zien risico’s bij de huidige wildgroei. Susanne Willekes, kinderslaapcoach van het eerste uur, pleit voor regulering en een algemene beroepsvereniging die kijkt naar opleiding, achtergrond en kwaliteit.

7 tips om de slapeloze nachten met je newborn te overleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme