Van kinderwens naar kind op schoot: de optimale voorbereiding op een zwangerschap

Sommige vrouwen weten al op hele jonge leeftijd dat ze een kinderwens hebben. Bij andere vrouwen komt dit gevoel pas veel later op, bij sommige nooit.

Het ontstaan van een kinderwens kan gezien worden als een eerste stap richting het krijgen van een baby. Het figuurlijke zaadje is in jouw hoofd geplant, en dikke kans dat deze niet meer verdwijnt totdat je je kleintje op schoot hebt.
Toch kan het proces van een kinderwens tot een kind in je armen zeer gecompliceerd, lang en frustrerend zijn. Bij iedereen verloopt dit anders.

Wel zijn er aandachtspunten die je tot je kan nemen om het proces zo snel en ontspannen mogelijk te doorlopen. We zetten ze voor je op een rij:

De 10 stappen van kinderwens naar een kind op schoot

1. Plug het onderwerp bij je partner

Zodra je merkt dat je steeds meer kijkt naar de kinderen van vriendinnen of vertederd raakt van baby’s op TV, zou het kunnen betekenen dat je kinderwens steeds groter wordt. Denk hier over na. Is dit slechts een bevlieging of merk je dat het gevoel groeit? Als dat het geval is, is het verstandig om dit met je partner te bespreken. Hoe staat hij hierin? Zou hij vader willen worden en zo ja, wat zou hij een goed moment vinden om het te gaan proberen?

2. Slik de nodige vitaminen en supplementen

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om vooraf al het een en ander opgelijnd te hebben staan. Het is voor zwangere vrouwen ontzettend belangrijk dat ze in de eerste fase van de zwangerschap genoeg foliumzuur binnen krijgen. Dit krijg je binnen middels het eten van bijvoorbeeld spinazie en lijnzaad, maar je kan het ook als supplement kopen. Het is belangrijk dat de hoeveelheid foliumzuur in je lichaam al hoog is zodra je zwanger bent, dus begin daar nu alvast mee!
Check dit artikel over natuurlijke supplementen waarmee je jouw vruchtbaarheid kan vergroten.

3. Check je gewicht en fitheid

Het is belangrijk dat je in goede conditie verkeerd als je zwanger wilt worden. Zwanger zijn is topsport en vraagt behoorlijk veel van je lichaam. Zorg dat je conditie op peil is dat wees kritisch op je gewicht. Hoewel vrouwen met overgewicht net zoveel kans hebben om zwanger te worden, doen vruchtbaarheidsproblemen en miskramen zich wel vaker voor als je een hoge gewicht hebt. Mooi moment om dat even in de gaten te houden, toch?

4. Stop met anticonceptie

Best wel belangrijk als je zwanger wilt worden. Maar ook als je nadenkt over kinderen, maar nog even wilt wachten met het actief proberen, is het verstandig om alvast te stoppen met je anticonceptie. Vrouwen die de pil slikken of een spiraaltje hebben worden volgens onderzoek minder snel zwanger. Dat lees je in dit artikel.
Gebruik in de overbruggingsperiode condooms en ontdoe je lichaam alvast van al die extra hormonen.

5. Houd je menstruatiecyclus in de gaten

Zodra je bent gestopt met anticonceptie, is het belangrijk dat je je menstruatiecyclus in de gaten houdt. Hoe lang duurt je cyclus? Hoe ervaar je je menstruatie? wat je menstruatie je kan vertellen over je vruchtbaarheid, lees je in dit artikel.

6. Maak bij onzekerheid een afspraak bij de arts

Als je al even bent gestopt met je anticonceptie, maar je menstrueert niet, of je vermoed dat er iets anders is dat niet klopt, ga dan even naar je huisarts. Als je een langere tijd niet of zeer weinig menstrueert, kan dit duiden op PCOS. Hij of zij kan inschatten of er iets aan de hand is, of dat je lichaam gewoon iets meer tijd nodig heeft. Vaak geeft de huisarts je het advies om het 6 maanden aan te kijken.

7. Check de gezondheid van je partner

Kinderen maak je samen, niet alleen. De gezondheid van je partner is dus net zo belangrijk. Roken, het drinken van alcohol en het gebruiken van drugs is een absolute no-go voor jou, maar dit zijn ook zaken waar je partner over na moet denken. Hoe is het gesteld met zijn conditie? Komen er misschien erfelijke aandoeningen voor in zijn familie? Zijn er redenen om aan te nemen dat je partner verminderd vruchtbaar is? Als jullie hierover twijfelen, dan kan hij zijn sperma laten onderzoeken. Als je dit uit eigen beweging wilt laten doen, zijn de kosten wel vaak voor eigen rekening.
Lees hier tips hoe je vruchtbaarheid van je partner kan vergroten.

8. Work, work, work!

Hoe is je huidige werksituatie? Heb je een bepaalde vorm van zekerheid in de vorm van een vast contract? Misschien ben je wel freelancer. Wat zijn je rechten als je zwanger bent? Hebben jullie een buffer voor de komst van een kleine?

9. Leg afspraken vast

Als je bent getrouwd met je partner, zijn er al veel zaken omtrent het krijgen van een kind vastgelegd. Als je niet getrouwd bent, is het verstandig om met je partner te praten over het maken van afspraken. Het kind moet erkend worden en als jullie allebei ouderlijk gezag willen, moet dit vastgelegd worden. En wat zou er gebeuren als een van de ouders overlijdt? Het zijn zware onderwerpen, maar ze zijn erg belangrijk om over na te denken.

10. Leeg je bucketlist!

Wat zijn dingen die je altijd al eens hebt willen doen of zien? Dit is hét moment om je bucketlist te legen, nu je nog geen kind hebt. Je leven zal enorm veranderen zodra je eenmaal zwanger bent, dus geniet van je tijd samen met je partner en het vrij leven.

En ten slotte: heb veel seks met je partner. Een perfecte manier om nader tot elkaar te komen en wie weet heb je binnen een paar maanden na je kinderwens wel een positieve zwangerschapstest in handen..

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Van kinderwens naar kind op schoot: de optimale voorbereiding op een zwangerschap
Sluiten