Redactie
Redactie Relatie 16 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Als je partner geen kinderwens heeft: 7 tips om het bespreekbaar te maken

Een kind krijgen is zonder twijfel de meest ingrijpende en permanente beslissing die je samen met je geliefde kan maken. Het is daarom niet gek dat partners lang niet altijd op hetzelfde moment klaar zijn voor deze grote stap.

Het kan heel erg frustrerend zijn als jij klaar bent voor een kindje en je niet kan wachten tot je zwanger bent, maar je partner hier heel anders over denkt. De sleutel? Communicatie.

Als je partner geen kinderwens heeft

Met de volgende zeven tips maak je de babytalk bespreekbaar.

1. Luister met een open hart

Klinkt logisch, maar veel mensen maken er in discussies een sport van om de ander zoveel mogelijk te overtuigen van hun gelijk. Als het gaat over het krijgen van een kindje, is dat een slechte strategie. Jouw partner heeft twijfels, die jij niet weg zal kunnen nemen, als je niet eerst luistert naar zijn of haar overwegingen.

Zet je eigen wens en motivaties even opzij, en luister naar jouw partner alsof je een goede vriend van hem of haar bent, in plaats van de geliefde. Herhaal wat je partner je heeft verteld en vraag of de samenvatting die je zojuist maakte, correct is. Je partner zal zich gehoord en begrepen voelen, waardoor hij of zij ook meer open naar jouw mening zal luisteren.

2. Deel je eigen zorgen

Een kind krijgen is de meest permanente beslissing die je kan maken. Een carrière kan je een andere richting geven, en verhuizen kan altijd. Maar een kind heb je – hopelijk – voor de rest van je leven. Het is daarom helemaal niet gek dat je partner misschien terughoudend is. Misschien heb je zelf af en toe ook wel twijfels of onzekerheden, over hoe het straks allemaal moet. Deel deze met je partner, zodat het duidelijk wordt dat hij of zij niet de enige is die twijfelt over het hoe en wat rondom kinderen.

3. Heb oog voor de familiebanden van je partner

Het is een gegeven dat mensen die opgroeien in een liefdevol en intact gezin, minder beren op de weg zien in het krijgen van eigen kinderen. Dat de kinderwens van je partner minder is, kan komen omdat zijn of haar eigen jeugd misschien te wensen over liet. Het zou ook kunnen dat vrienden van je partners geen goede ervaringen hebben met het ouderschap. Dit kan je partner angst inboezemen. Praat hierover met elkaar, of raadpleeg een maatschappelijk werken als de problemen groter lijken.

4. Benoem de horden en verzin samen een oplossing

Is je partner terughoudend over het ouderschap? Praat met elkaar en stel een lijst samen van argumenten en zorgen die je partner heeft. Verdienen jullie nu te weinig geld? Is het huis waar jullie wonen te klein? Past het niet in de carrière die je partner voor ogen heeft? Door met elkaar te praten en de obstakels op papier te zetten, wordt het zoeken van een oplossing een stuk effectiever.

5. Neem een pauze – van het onderwerp –

Eindeloze discussies, oplopende spanning en constante herhalingen van jullie standpunten. Discussies over je kinderwens kunnen uitputtend zijn, en zonder enig resultaat. Komen jullie er niet uit door er goed met elkaar over te praten? Spreek dan samen een interval af. Zo kunnen jullie allebei de gedachten even verzetten en nadenken over jullie standpunten. Pak het onderwerp na een paar weken, maand of een half jaar weer op, op een afgesproken moment. De kans is aanwezig dat jullie visies misschien wat zijn bijgesteld in deze rustperiode.

6. Denk aan de punten waar jullie het wél over eens zijn

Het is duidelijk dat jullie van mening verschillen over wanneer jullie een kindje krijgen. Maar wie weet zijn jullie het er wel allebei over eens dat jullie graag een kind willen van elkaar. En dat jullie later een tuin willen hebben waar jullie kind in kan spelen. En dat jullie bepaalde normen en waarden delen over hoe het kind opgevoed zal worden. Door deze gedeelde opinies ook te noemen in discussies, staren jullie je niet blind op alles waar jullie over van mening verschillen. Er zijn ook veel dingen waar jullie het over eens zijn als het gaat om de kinderwens! Neem dat als vertrekpunt, en kijk of jullie oplossingen kunnen vinden of concessies kunnen doen, om elkaar ergens in het midden tegen te komen.

7. Schakel hulp in

Lukt het jullie niet om zonder spanning of woede te praten over jullie verschil van mening? Lijkt de kinderwens jullie alleen maar meer uit elkaar te drijven, dan te verbinden? Lijdt jullie relatie onder dit meningsverschil? Dan is het misschien verstandig om eens te praten met iemand die een bemiddelende rol heeft. Deze persoon zal naar jullie allebei luisteren, en tips geven over hoe jullie beter met elkaar kunnen praten.

Een kind krijgen is iets waar jullie allebei achter moeten staan. Het is misschien wel het belangrijkste gesprek en de grootste commitment die jullie met elkaar aangaan. Houd dat altijd in je achterhoofd als jullie het daar over hebben.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme