Sterre Touw
Sterre Touw Kids 19 dec 2017

Waarom je als ouders van een meisje dit bericht niet kunt negeren

Realiseer jij je ook weleens dat je zo ontzettend blij mag zijn dat je ‘toevallig’ op de juiste plek geboren bent? Wereldwijd wordt elke 2 seconden een meisje onder de 18 jaar uitgehuwelijkt en gedwongen te trouwen. Iets wat wij ons niet kunnen voorstellen in ons land. Maar het is helaas de orde van de dag voor sommige meisjes.

Op andere plekken in de wereld zoals onder andere Niger, Bangladesh en Mali ziet het leven er heel anders uit voor jonge meisjes. Ze krijgen niet de kans om naar school te gaan, maar moeten in plaats daarvan werken en worden uitgehuwelijkt aan een – vaak veel oudere – man. Het leven met die man is geen pretje. Ze worden mishandeld, misbruikt en uitgebuit. Wij als Nederlandse moeders kunnen het ons amper voorstellen. Voor ons is het meer dan vanzelfsprekend dat wij, maar ook onze dochters, dezelfde kansen hebben. Ze gaan naar school, naar de sportclub en hebben uitgebreid de tijd om te spelen met vriendinnetjes.

Kindhuwelijken

Plan Nederland zet zich in voor de rechten van de meisjes die dit niét hebben. Ze strijden al jaren om meisjes in ontwikkelingslanden een betere positie te geven. Om kindhuwelijken tegen te gaan krijgt de lokale bevolking voorlichting over alle gevaren en benadrukken ze de rechten van meisjes. Respect is hier een belangrijke pijler. Een mooi initiatief hierin zijn de  wedding busters. Die op pad gaan om het uithuwelijken tegen te gaan via voorlichting en het gesprek aangaan. Pip Pellens en Sebastiaan Labrie, ambassadeurs van Plan Nederland, reisden onlangs af naar Bangladesh om met eigen ogen te zien hoe het leven er voor de meisjes daar aan toe gaat. Dit zie je terug in onderstaande indrukwekkende video.

Dankbaar

Pip was diep onder de indruk van de bijzondere reis. ‘Het was een ongelooflijk dankbare reis om te maken. De kracht van de meisjes die al zo jong zijn uitgehuwelijkt en mishandeld maakte diepe indruk. Er zijn zoveel kansen weggegooid door dat ene huwelijk. Ik ben opgegroeid met volop kansen en mogelijkheden. Ik ben altijd door mijn ouders gesteund en aangemoedigd om te bereiken wat ik wilde. Dat gun ik elk meisje ter wereld.’ En daar kunnen wij ons allemaal in vinden.

Ook jij kunt een steentje bijdragen!

En dat is dus juist het punt. Wij – jij en ik – die het zo ontzettend goed hebben in ‘onze wereld’ kunnen met een hele kleine bijdrage al een groot verschil maken. Met slechts € 3 (dat is minder de een Latte to go) help je al enorm.

Sms MEISJE naar 4333 en doneer die 3 euro.

Elke bijdrage telt en zal een stapje verder in de richting zijn van een wereld met heel veel minder kindhuwelijken, samen met Plan Nederland. Uiteindelijk wensen wij elk meisje een leven toe waarin ze meer kunnen bereiken dan ze ooit hadden durven dromen. Tot die dag zijn wij extra dankbaar voor ons leven hier in Nederland.

Is samenwerking met Plan Nederland

Reageer op artikel:
Waarom je als ouders van een meisje dit bericht niet kunt negeren
Sluiten