Kindjes die bijten: 6 tips voor ouders om hiermee om te gaan
Het is een feit: kindjes die bijten, doen dit vanuit een primaire impuls. Je ziet het al bij baby’s. Ze verkennen de wereld met hun mond en kunnen zich nog niet op een andere manier uitdrukken.
Als kinderen echter ouder worden, krijgt bijten een negatieve lading. Het lijkt soms bijna een dierlijke impuls en ze kunnen er andere kinderen én hun ouders behoorlijk mee verwonden.
Hoe zorg je ervoor dat je kinderen minder bijten? En hoe pak je kindjes die bijten aan? Wij geven tips.
1. Check wanneer je kind bijt
Als je het vermoeden hebt dat je kind soms andere kindjes bijt, let dan goed op wanneer dit gebeurt. Is het op momenten dat je kind bijvoorbeeld honger heeft? Of wanneer het z’n zin niet krijgt? Of wanneer het zich bedreigd voelt? Weten waarom je kind bijt is een groot deel van de oplossing van het probleem.
2. Monitor je kind
Als je inmiddels weet wat de ‘risicomomenten’ zijn waarop je kind eventueel andere kindjes bijt, zorg dan dat je in de buurt blijft. Zie je het gebeuren? Grijp dan rustig in. Loop eerst naar het gebeten kind en haal daarna je kind uit de situatie en neem het apart.
3. Geef kindjes die bijten niet teveel aandacht
Soms kan bijten ook een manier zijn om aandacht te trekken. Bedenk je echter dat je je kind daarmee beloont. Als je kind een ander kind heeft gebeten, check dan altijd eerst het gebeten kind. Vraag of het pijn heeft, en laat hiermee aan je eigen kind zien dat bijten geen manier is om aandacht te krijgen. Nadat je het gebeten kind aandacht hebt gegeven, leg je je kind uit dat bijten mensen pijn doet en dat het daarom nooit mag.
4. Praat over gevoel
Kindje die bijten handelen uit een primaire impuls. Veel kleine kindjes doen het, omdat ze hun gevoel nog niet goed kunnen verwoorden. Als ouder kan je hierbij helpen. Zeker als je het bijtincident hebt zien gebeuren.
Probeer je kind te helpen met het verwoorden van z’n gevoel. “Ik weet dat je het vervelend vond dat je speelgoed werd afgepakt,” of: “Ik snap dat je liever door wilde spelen en niet naar het toilet wilde.”
Dit is waarschijnlijk het gefrustreerde gevoel dat je kind heeft gehad, maar wat hij of zij nog niet goed kon omschrijven.
Door het gevoel van je kind uit te spreken en daarmee te erkennen, zal je kind zich sneller begrepen voelen en kalmer worden.
5. Leg je verwachtingen duidelijk uit
Nadat je het gevoel van je kind erkend hebt, is het belangrijk om hem of haar duidelijk uit te leggen wat je verwacht. Doe dit echter zo kort en duidelijk mogelijk. Want denk eraan: peuters bijten vanuit een primaire impuls. Leg ze uit dat je het niet toelaat dat ze mensen bijten, omdat ze hier anderen pijn mee kunnen doen. Herhaal deze boodschap elke keer als zich een incident voordoet.
6. Help je kind met het oplossen van een probleem
Kinderen hebben nog niet de woordenschat die wij als ouders wel hebben. Help hier dus bij. Zie je dat je kind gefrustreerd raakt als er speelgoed afgepakt wordt? Of wanneer ze geduwd worden? Vertel ze dan dat ze in het eerste geval kunnen zeggen dat ze nog niet klaar zijn met spelen, en in het tweede geval ‘stop’ kunnen zeggen.
Leer je kind dat dit soort problemen ook met woorden opgelost kunnen worden.
Let op: heel soms bijten echt kleine kindjes ook vanuit een fysieke impuls. Ze hebben misschien last van tanden of kiezen die doorkomen en zoeken verlichting. Geef deze kleintjes iets veiligs om op te bijten. Leg ze uit dat als ze willen bijten, dit item daarvoor gebruikt mag worden. Geen andere kindjes of ouders!
Lees ook:
- Positief opvoeden: zo werkt het beloningssysteem
- Onafhankelijke kinderen opvoeden: hoe de Montessori methode kan helpen
- Secundaire verdrinking bij je kind; zo spot je de symptomen