Redactie
Redactie Erop uit 2 december 2014

Klaar voor 2015? Neem dan afscheid van deze 30 dingen

Het is reeds december en daar het nieuwe jaar om de hoek staat, lijkt het ons verstandig dat we ons focussen op dingen die écht belangrijk zijn. Niet op dingen die we toch niet waar zullen maken. Laten we korte metten maken met de onderstaande dingen. En waarom zullen we daar vandaag niet mee beginnen?

Ja, waarom zullen we wachten tot het nieuwe jaar? Goede voornemens zetten we vaak toch na een maand in de hoek. Laten we nu echt eens focussen op de positieve dingen in het leven. Het leven is zo kort en het feit dat het nu alweer december is, maakt ons ergens angstig. Nee, we willen geen negativiteit meer, geen geneuzel en ook geen angst. Klaar mee. Doei. Dag. Hoi 2015, we zijn klaar voor je.

1. Wees realistisch en laat onrealistische gedachtes gaan

Dromen is echt prima, er is alleen één maar: wees wel realistisch. Vraag jezelf af of het haalbaar is, wat je wil. Zo niet, dan is de teleurstelling ook niet zo groot als het toch niet blijkt te werken.

2. Reageren uit emotie

Iets wat mensen nou eenmaal doen. Iets wat mensen niet doen, is eerst even wachten als ze een ‘bui’ voelen aankomen. Wacht nou even tot de bui overwaait.

3. De wrok die je koestert voor pietluttige dingen

Stoor je je aan die vriendin? Zei je schoonmoeder iets waar je je nogal over verbaasde? Was die vrouw bij de kassa echt zo onaardig? Laat het gaan. Als je je leven hierdoor blijft beïnvloeden, dan wordt het in ieder geval niet makkelijker op.

4. Laat het idee varen dat iedereen het beter heeft dan jij

Is het gras altijd groener aan de overkant? Haal de gieter dan snel over je eigen gras. Stop met zeuren en vergelijken.

5. Laat die oude gewoontes nou maar varen

Verandering is pijnlijk, maar niets is zo pijnlijk om vast te roesten in je oude gewoontes.

6. Oude koeien uit de sloot halen? Dat is dus verleden tijd

Je kunt iedere dag wel op je bed zitten en denken aan die momenten waar je melancholisch van wordt. Je bent niet per se gevormd door gebeurtenissen, je bent iemand waar je op dit moment voor kiest te zijn.

7. Laat de neiging om problemen te ontwijken los

Ben je een kei om confrontaties te ontzien? 2015 wordt het jaar om hier aan te werken. Veranderingen treden alleen op als je daadwerkelijk het probleem onder ogen kunt komen.

8. Andere mensen zijn niet ‘normaler’ dan jij

De mensen waar jij van denkt dat ze ‘normaal’ zijn, ken je waarschijnlijk niet goed genoeg. Ieder huisje heeft z’n kruisje en ieder mens heeft z’n eigenaardigheden.

9. Stap jij eens even heel snel uit die comfortzone!

Het is heel veilig om geen oogcontact te zoeken, om niet met die moeder op het schoolplein te praten en om geen dingen te doen die je nog nooit gedaan hebt. Toch werkt openstaan voor nieuwe dingen en luisteren heel verademend!

10. Niemand is minder dan jij

Het kan zomaar zijn dat je ergens knoerthard voor gewerkt hebt en dat het net lijkt of het bij anderen gewoon aan komt waaien. Wees dankbank voor waar je nu staat, maar ook voor anderen.

11. Laat het idee los dat je altijd maar een schouderklopje nodig hebt

Je hebt hard gewerkt het afgelopen jaar. Je hebt veel voor iedereen gedaan en je stond altijd voor iedereen klaar. Maar hé, dat is toch sowieso iets goeds? Onthou dat mensen zoals jij altijd iets goeds terugkrijgen in het leven, ook al merk je het niet één, twee, drie op.

12. ‘Maar zo ben ik nou eenmaal’ gaat niet meer op

We hebben het over het feit dat mensen weleens denken dat ze worden gevormd door hun emoties. Ben je nogal een schreeuwerig persoon? De kunst is om niet gelijk je emoties te tonen, maar hou het in balans. Een tikkeltje bescheidenheid kan geen kwaad anno 2015.

13. Stop met dingen ‘willen’ die je niet nodig hebt

We consumeren als een gek. Lopen we in de stad tijdens de uitverkoop, dan worden we hebberig. Denk in het vervolg niet meer in geld, maar in waarde. Heb je het echt nodig? Rijkdom vind je uiteindelijk door een minimalistisch bestaan te leiden.

14. Stop met het zoeken naar geluk van buitenaf

Geluk komt van binnenuit. Zeg elke ochtend en avond iets positiefs en som je doelen op. Hierdoor begin en eindig je een stuk opgewekter de dag.

15. Stop met iemand anders te willen zijn

Geloofwaardigheid naar mensen toe, bouw je op door jezelf te zijn. Wees eerlijk. Kom je beloftes na. Verontschuldig je als je iets hebt verpest.

16. Hypocrisie is verleden tijd

Waarom hoop je op ‘betere tijden’ als je niet al dankbaar bent voor wat je hebt bereikt?

17. Doe jezelf niet onder voor anderen

Stop energie in anderen tot op een bepaalde hoogte. Het moet je niet uitputten. Luister, maar cijfer jezelf niet weg.

18. Stop met jezelf willen veranderen voor je omgeving

Wil je veranderen? Dan moet je dat doen. Doe het niet omdat je omgeving dat wil. Breng verandering aan omdat het voor jou de juiste beslissing is.

19. Je intuïtie is de beste raadgever

Stop dan ook met bang zijn om je intuïtie te volgen. Angst is de slechtste raadgever, dus laat je daar niet door leiden. Doe elke dag één ding dat je best wel eng vindt. Hoe meer je je intuïtie toelaat en vertrouwt, hoe sterker deze raadgever wordt. Hij moet gewoon nog even op puppycursus.

20. Wacht niet meer op ‘een teken’

Trek je eigen plan, soms werkt het, soms niet. Spring in het diepe, ga de uitdaging aan.

21. Wees relaxed en niet te perfectionistisch

Dat geduld een schone zaak is, dat weten we nu wel. Alleen hebben we niet altijd zin om maar te blijven wachten. Doe toch maar en neem de dag zoals ‘ie komt. Doe wat je kunt en werk jezelf niet in de stress. Dit werkt alleen maar tegen je.

22. Stel zo min mogelijk uit

Zet je dromen om in ‘doen’ en wacht niet steeds tot morgen. Doe dus ook dingen die niet gelijk zichtbaar resultaat opleveren.

23. Wees niet zo zwart-wit

Het is niet altijd ‘alles’ of ‘niets’. Er zit echt nog wel een groot gebied tussen. Dit gebied wordt ook wel het leerproces genoemd, waar vallen en opstaan een grote rol spelen.

24. Stop met je zelf bekritiseren

Wil jij mensen inspireren? Wees dan optimistisch en geniet van het leven. Je bent een mens, geen robot. En ja, je maakt dus weleens fouten. Daardoor ben je echt geen slecht persoon hoor. Laat die slachtoffer rol alsjeblieft varen.

25. Trek je niets van anderen aan

Sommige mensen zijn ongenuanceerd en als er laatst aan je gevraagd werd of je zwanger was, terwijl je dat niet bent, dan komt dat hard aan. Het zegt iets over hun manier van denken, niet over die van jou.

26. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden en dat is niet erg

Nee, want jij vindt immers ook weleens iemand niet zo leuk. Dat kan gebeuren.

27. Verzamel geen negativiteit meer om je heen

Wil je je goed voelen? Blijf dan zo snel mogelijk uit de buurt van ‘negativiteit’. Laat dus ook niet je humeur verpesten omdat je collega moody is, of omdat je vriendin je opzadelt met een probleem.

28. Negatieve dingen opgeven hoeft niet per definitie iets slechts te betekenen

Als die relatie echt niet meer werkt, dan is dat zo. Ga even na waar je vrolijk van wordt en ook waar je niet zo vrolijk van wordt. Kijk wat je hier aan kunt doen en tover het om tot iets moois en leerzaams.

29. Laat het idee varen dat je te laat bent om opnieuw te beginnen

Het is nog altijd beter om onderaan de ladder te beginnen die je ook echt wil beklimmen, dan op die ladder te staan waar je niet op wil staan.

30. Het leven is een boemerang, ook in 2015

Mensen behandelen zoals je zelf behandeld wil worden, dus wees de persoon waarmee je zelf wil omgaan.

Reageer op artikel:
Klaar voor 2015? Neem dan afscheid van deze 30 dingen
Sluiten