Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 23 feb 2017

Klashond Pino laat kinderen beter presteren op school

Mooi experiment in België: golden retriever Pino houdt kinderen in de klas gezelschap. Nu alleen tijdens wiskunde en godsdienst, in de toekomst misschien bij meer lessen. Het zou de leerlingen namelijk rustiger en aandachtiger maken tijdens de les.

Kathleen Vandeperre, docent van deze vakken, kwam met het idee. ‘We waren ervan overtuigd dat een klashond de sfeer in de klas en op school zou bevorderen. Onze verwachting was dat leerlingen zich zorgzamer, socialer en meer verantwoordelijk zouden opstellen,’ legt Johan Mulders van het Technisch Heilig-Hartinstituut uit, die de hond heeft getraind.

Extra plezier

Na een maand merken de docenten al een duidelijk positief verschil. ‘Tijdens de les zijn de leerlingen rustiger, werken ze nog beter mee en stellen ze zich zorgzaam op,’ vertelt Mulders. Er is namelijk de regel dat ze eerst 40 minuten rustig moeten werken, daarna mogen ze even met de hond buitenspelen. Dit werkt beter dan de volle 50 minuten les. ‘Ouders laten ook weten dat hun kinderen met extra plezier naar school gaan op dagen dat ze met Pino in de klas zitten.’

Makkelijker communiceren

De klashond heeft vooral een positief effect op kinderen die minder sociaal vaardig zijn. Kinderen die ASS hebben bijvoorbeeld. ‘De hond geeft ze houvast waardoor ze zelfverzekerder zijn. Ze communiceren makkelijker met andere leerlingen nu ze een gemeenschappelijk onderwerp hebben om over te praten.’

Ook in andere landen

Nog zeker tot het einde van het schooljaar blijft Pino de klashond van de school. In Duitse scholen zijn klashonden ook al ingeburgerd, met eveneens positieve resultaten. En ook in Engeland zijn klashonden heel normaal, zelfs andere soorten dieren worden daar geïntroduceerd.

Maar perfect hoeft het natuurlijk niet altijd te gaan. Dit zijn de allergrappigste foutjes van kinderen op school.

Bron: HLN

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Klashond Pino laat kinderen beter presteren op school
Sluiten