Melissa Eissens
Melissa Eissens Gezondheid 8 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom onze kledingkast vol zit met kleren die we niet dragen

Shoppen tot we erbij neervallen is één van de dingen waar wij vrouwen absoluut geen moeite mee hebben. Negen van de tien keer hebben we de kleding eigenlijk niet eens nodig, dus waarom doen we dit? Weight Watchers ging opzoek naar antwoorden.

Winkelen en nieuwe kleding kopen is leuk, maar is het ook écht nodig? Het gevolg is vaak dat we een kledingkast vol kleren hebben, maar lang niet alles altijd dragen. Soms trekken we iets maar één keer aan, of ligt er zelfs nog ongedragen kleding in de kast.

Enquête

Waarom doen we dit toch? Blijven kopen terwijl we eigenlijk echt wel genoeg kleding hebben. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze hier een antwoord op gaan zoeken. Weight Watchers introduceerde een enquête waarin vrouwen werden gevraagd antwoorden te geven op hun koopgedrag.

Uit de resultaten blijkt dat de shoppers in het Verenigd Koninkrijk tien miljard pond aan kleding bezitten die ze niet dragen. Al dit geld is dus ooit uitgegeven aan kleding die niet gedragen wordt. Zonde toch!

LEES OOK: Stel jezelf deze 8 vragen en het opruimen van je kledingkast wordt een makkie

Redenen om tóch te kopen

Volgens de enquête gaf 25% van de respondenten aan dat de kleding ongedragen was omdat ze aan het wachten waren om af te vallen, om erin te passen. Als een soort motivatie. Een andere reden om kleding die je niet draagt toch jaren lang in de kast te bewaren is omdat het misschien ooit weer een keer in de mode komt. Dit was de reden van tien procent van de respondenten.

Kopen niet bewust

De oorzaak van het probleem kan liggen in het simpele feit dat de meeste aankopen niet volledig rationeel zijn. We zien iets wat de aandacht trekt, we vinden het mooi, het past, dus we kopen het. Ook al hebben we genoeg kledingstukken, toch heerst er ergens een druk dat we het nieuwe item moeten kopen. Het verdient simpelweg een plekje in de kast. En als je te lang wacht, dan is iemand anders ermee vandoor.

Maak andere mensen blij

De koopjes laten voor wat het is en het nieuwe jaar starten door bewuste aankopen doen, is nog niet eens zo’n slecht idee. Het scheelt in de portemonnee en je kunt er andere mensen namelijk erg blij mee maken. Misschien is er wel iemand in jouw omgeving die de kleding goed kan gebruiken of je kunt het doneren aan liefdadigheidswinkels of organisaties. Een andere optie is om je kleding online te verkopen, dan hou je er zelf nog iets aan over.

Kleding brengt herinneringen met zich mee

Ook vinden we het moeilijk om afstand te doen van kleding die herinneringen met zich meebrengen. Die prachtige jurk die je aanhad tijdens je vrijgezellenfeestje, een paar mooie hakken die je niet meer past maar toch wilt houden omdat je die van je zus hebt gekregen. Aan sommige items hechten we nu eenmaal waarde, en eigenlijk is dat ook alleen maar mooi. Maakt het je gelukkig, hou het dan ook zeker. Maar heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar? Maak dan iemand anders er gelukkig mee!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Guardian

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom onze kledingkast vol zit met kleren die we niet dragen
Sluiten