Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 16 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo ruim je je kast voor eens en voor altijd op in 7 eenvoudige stappen (en hou je ‘m ook netjes)

Zo eens in de zoveel tijd heeft je kledingkast een flinke opruimbeurt nodig. En omdat we dat eigenlijk het liefst zo min mogelijk doen, omdat het een van de meest irritante klussen allertijden is, kun je het maar beter goed doen als je er toch aan begint. Begin met deze slimme tips.

Want als je kledingkast eenmaal opgeruimd is, sla je jezelf voor je kop dat je dat niet eerder gedaan hebt.

1. Voorbereiding is key

Als je een grondige schoonmaak opruimsessie gaat houden, is planning heel belangrijk. Het hangt er een beetje vanaf wat voor kernramp zich er in je kast heeft voorgedaan, maar trek er gemiddeld twee tot vier uur voor uit. Plan geen andere ‘moeilijke’ activiteiten die dag en breng je kinderen naar je ouders of regel de oppas zodat je niet met een opgejaagd gevoel aan het werk bent. Trek je meest comfy outfit aan, zorg voor genoeg eten en drinken on the side, leg vuilniszakken voor dismissed kledingstukken klaar, start je favoriete playlist en steek die handen uit de mouwen.

2. Trek al je kleding uit je kast

Ja, álles. Niet aarzelen, maar trek al die planken leeg. Leg de stapeltjes op de vloer of op je bed, zodat je straks alle spullen een keer in je handen moet hebben gehad bij het terugleggen ervan. Maak je nog niet druk over het sorteren, dat komt hierna. Vergeet je schoenen niet!

3. Sorteer je kleding

Al die stapeltjes die nu door je hele kamer liggen, moeten dus weer terug in de kast. Maar niet voordat je elk kledingstuk hebt uitgevouwen en hebt beoordeeld. Maak verschillende stapeltjes, met de categorieen ‘houden’, ‘twijfel’ en ‘weg’. De kleding die je regelmatig met plezier draagt leg je bij ‘houden’, de kleding die je het laatste half jaar niet meer hebt aangeraakt of waarvan je zeker weet dat je het niet meer gaat dragen kun je bij ‘weg’ leggen en alles daar tussenin bij ‘twijfel’. Probeer die laatste stapel zo klein mogelijk te houden.

LEES OOK: 10 handige hacks om nooit meer iets kwijt te raken in je kledingkast

4. Verdeel de ‘twijfel’ stapel

Ja, want uiteindelijk wil je alleen écht bruikbare spullen in je kast. Als je al je kleding verdeeld hebt, pak je alleen de twijfelstapel en ga je daar weer van na of je het wil houden of niet. Let op: de mogelijkheid voor een nieuwe twijfelstapel is er niet. Het is dus nu ‘houden’ of ‘weg’.

5. Stop je kleding efficiënt terug in de kast

Goed, nu heb je dus alleen nog stapels kleding waarvan je overtuigd bent dat je het wilt houden. En omdat je die kleding tócht terug moet leggen, kun je dat maar beter zo efficiënt mogelijk doen. Leg de t-shirts bij de t-shirts, hang de truien bij de truien en vouw je broeken netjes op. O ja, vergeet niet alles op kleur te sorteren (en vervolgens ook weer op die manier terug te hangen).

6. Verkoop de kleding die je niet draagt én verdien eraan

Kleding waar je zelf niet meer blij van wordt, kan een parel zijn voor de garderobe van iemand anders. En omdat je net ruimte hebt gemaakt in je eigen kledingkast, kun je met de centen van je verkochte kleding weer nieuwe items kopen waar je wél gelukkig van wordt. Op de website van The Next Closet kun je je (designer)kleding heel makkelijk zelf verkopen én je kledingkast aanvullen met prachtige designeritems die je er voor een fijne prijs op de kop tikt.

7. Geniet

Sla je kastdeuren open en bekijk het resultaat van je middag zwoegen. Wedden dat je niet kunt wachten om morgen ochtend je outfit uit te zoeken? O ja, na een dag hard werken heb je sowieso een reep chocola verdient. Een hele.

Stel jezelf deze 8 vragen en het opruimen van je kledingkast wordt een makkie

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo ruim je je kast voor eens en voor altijd op in 7 eenvoudige stappen (en hou je ‘m ook netjes)
Sluiten