Eva Dusch
Eva Dusch Gezondheid december 24, 2015

Klein, lang, appel of zandloper? Dit zijn de perfecte feestjurkjes voor ieder lichaamstype

Met de feestdagen nu letterlijk voor de deur is het niet zozeer de vraag óf je een jurk draagt, maar vooral wélke. Wie de plank niet wilt misslaan op modegebied, volg je hart maar vooral ook je lichaamsfiguur. Dan ben je er zo uit.

Dat je er nu nog als een perfecte zandloper bij loopt en straks -na alle kerstkransjes en vijf gangen diners- als een peer, dat vergeten we voor het gemak (en onze eigen gemoedsrust) maar even. Of zet voor de zekerheid in op twee categorieën, want deze jurken zijn ook na de jaarwisseling nog geldig.

[STAP stap=”1″]

Net als ballerina Igone de Jongh

Niet alleen houden we van het romantische beeld dat om ballerina’s heen hangt, ook kijken we vaak met een tikkeltje jaloezie naar hun atletische, flexibele en vooral gracieuze lichaam. Komt jouw lichaam daar ook enigszins in de buurt, dan zijn wij vooral voorstander van het credo ‘if you have it, flaunt it baby‘. Kortom: laat zien wat je in huis hebt. En daar leent zo’n getailleerde jurk zich uitstekend voor.

€37 via Wehkamp

€41 via V&D

[STAP stap=”2″]

Een lang torso

Wat je nodig hebt? Een jurk die je doet raden waar je benen beginnen en eindigen. Dit zorgt voor iets meer balans tussen je boven-en onderlichaam. Kijk dus vooral naar halflange jurkjes met een licht vierkante (‘boxy’ in modetermen) vorm.

€34,99 via H&M

€169 via De Bijenkorf

[STAP stap=”3″]

Wortelfiguur

Kenmerken: lange (slungelige) armen en benen en een brede schouderpartij. Dit kun je het beste in balans brengen met een jurk die meer focus legt op je middel en heupen (en billen!). Dus zorgt dat er iets meer gebeurt daar beneden, bijvoorbeeld in de vorm van franjes, laagjes of enig ander opsmuk.

€43,96 via Zalando

€135 via &other stories

[STAP stap=”4″]

Zandloper

Bingo! De hoofdprijs in de categorie lichaamsfiguren, althans zo wordt wel vaker gezegd. De zandloper heeft heupen die in verhouding zijn met de schouders en een zichtbaar smalle taille. En zo’n fijn figuur moet je dus ook vooral benadrukken, bij voorkeur met klassieke A-lijn jurkjes die je als gegoten zitten of pak uit met een bodyhugging (loeistrakke) jurk. Denk in dat geval wel even goed na over je ondergoed. Tip: Spanx.

€111,30 via De Bijenkorf

€75, 26 via Nasty Gall

[STAP stap=”5″]

Rechttoe rechtaan

Je hebt een vrij recht en plat figuur (waar overigens niks mis mee is) en zou graag wat meer heupen, billen en borsten willen. Nou, dat kun je dus heel makkelijk faken met de juiste keuze van jurk. Je geheim zit ‘m in de laagjes. De beste optie: een jurk met lekker veel franjes of die vanaf de heupen bloesemt.

€31,90 via Forever 21

€259,95 via Scotch-Soda

[STAP stap=”6″]

Klein & Compact

Klinkt alsof we het hier hebben over het in elkaar zetten van een nieuwe Ikea-kast. Maar ook wij vrouwen zijn niet zelden klein en compact in elkaar gezet en in dat geval is het een uitdaging om de juiste pasvorm te vinden. Je wilt niet verdwijnen in je outfit. Kies daarom een (wijdvallende jurk) van een stevige stof. Dit geeft extra volume zonder zelf te verdwijnen.

€245 via Tiptopmode.nl

€19,99 via Bonprix.nl

Klein van stuk? Dit zijn de vuistregels voor als je nieuwe laarzen gaat kopen>

[STAP stap=”7″]

Kleine borsten

Je moet het doen met wat je hebt en dat geldt ook voor die kleine buste. Maar er zijn bepaalde jurken die het juíst heel goed doen in dit geval, zoals een open rug, een diepe v-hals, halterjurk of de plisséjurk.

€29,99 via Mango

Jurk met open rug, €39,95 via ZARA

[STAP stap=”10″]

Volle borsten

Dan ben je ongetwijfeld bekend met het probleem: de boel zit véél te strak van boven en te los in de taille. De oplossing zit ’em in een losse jurk met ceintuur in de taille. Insnoeren die handel.

€99,95 via Vanilia

€60 via River Island

[STAP stap=”9″]

Peervorm

Met een peerfiguur heb je relatief smalle schouders, een aanwezige heuppartij en goede billen. Erg vrouwelijk dus! De truc om het meer in balans te brengen is je smalle schouders te accentueren en volg je lichaamsvormen met een uitlopende midi-rok.

€59,95 via ZARA

€329 via Stylebop

Appelfiguur

Bij jou centreert het volume zich vooral rondom je middel. Heel fijn, maar tot op een bepaalde hoogte. Willen we de muffintop een beetje verbergen? Ga voor een jurk die vanaf de taille ruimer wordt of kies meer richting een tuniek. Let op: kies niet té wijd, want dat staat weer slonzig en alsof je juíst iets te verbergen hebt.

€39,95 via H&M

€210 via Winkelstraat

Accentueer je pluspunten en verhul je minpunten>

Reageer op artikel:
Klein, lang, appel of zandloper? Dit zijn de perfecte feestjurkjes voor ieder lichaamstype
Sluiten